Android e „mâna de fier“ a Google: cine nu acceptă condiţiile, reuşeşte cum poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google şi Apple sunt diferite şi, totuşi, la fel în practicile lor. Ultimele documente publicate despre gigantul online arată că deşi Android este un sistem gratuit, Google s-a asigurat că trage acele sfori necesare pentru ca producătorii să depindă de companie.

Google şi Oracle au un proces în derulare, iar mulţumită acestei divergenţe pe patente au ajuns în presă documente privitoare la Android şi presiunile pe care le face Google la adresa producătorilor. Ultimele astfel de informaţii datau din 2009, cele noi sunt din ianuarie 2011, o vreme în care Android crescuse considerabil, chiar dacă nu la proporţiile din prezent. ArsTechnica notează că Google se foloseşte de serviciile pe care le-a creat, în special Google Play Store, magazinul cu aplicaţii, pentru a cere foarte mult de la producători.

Dacă cineva vrea să folosească Android pentru a-şi face propria linie de telefoane, poate face asta, dar nu are acces la serviciile Google, cum ar fi GMail, Play Store, YouTube, Calendar sau Maps. Când vrea astfel de produse în gadgeturile sale trebuie să accepte condiţiile gigantului american. „Dispozitivele pot fi comercializate doar dacă au preinstalate toate aplicaţiile Google“, se arată în documente.

Totuşi, nu toate aplicaţiile sunt la fel de importante. Spre exemplu, la vremea aceea nu puteai avea Google Maps şi Play Store fără Google+ şi serviciile de localizare dezvoltate de Google, dar puteai spune „pas“ serviciilor opţionale, cum erau şi mai sunt încă Google Goggles, Earth, News&Weather sau Google Voice. Mai mult, Google încerca să prevină fragmentarea prin interzicerea acţiunilor din partea producătorilor care ar duce la aşa ceva.

Mai mult, Mobile Application Distribution Agreement (MADA) le impune producătorilor de dispozitive cu Android să trimită rapoarte lunare referitoare la vânzări, iar acestea sunt defalcate pe zone geografice şi modelele de terminale vândute, scrie Go4IT, citând ZDNet. Acelaşi acord din 2011 notează că „[...] Google are dreptul să reţină tot venitul generat prin produsele şi serviciile respective“ ceea ce se traduce prin faptul că Google ia toţi banii din sistemul de publicitate, iar producătorii n-au de ce să ridice pretenţii.

Mâna de fier a Google nu înseamnă doar dictatură

Go4IT are o formulare bună în finalul articolului dedicat acestui subiect. „După atâţia ani, este interesant însă să aflăm cât de strictă este mâna de fier care stă ascunsă în mănuşa de catifea numită «open source»“. Totuşi, Google nu spune că Android nu e open source, chiar şi în aceste documente vechi, ci spune că ceea ce a dezvoltat pe banii săi - şi, da, care reprezintă coloana vertebrală a Android - nu vine fără costuri.

Poate un producător de dispozitive cu Android nu vrea YouTube, urăşte platforma, dar doar pentru că el crede aşa, nu înseamnă că utilizatorul nu îl va taxa pentru că nu oferă aplicaţie pentru această platformă. A se vedea conflictul Microsoft vs. Google pe aplicaţia de YouTube. Windows Phone încă nu are o aplicaţie oficială, deşi problema există încă din 2010, agravându-se în 2013.

Mai mult, există modelul Amazon care a ales să dezvolte un magazin cu aplicaţii independent şi să se rupă de Google. Nu e greu, nu-i nici neapărat uşor şi ieftin, dar se poate. Întrebarea corectă ar fi: merită costul? Amazon vinde conţinut, nu vinde neapărat dispozitive. Samsung, spre comparaţie, sau chiar LG şi HTC vând dispozitive. Au nevoie de milioane de unităţi livrate şi acele unităţi trebuie să fie aşa cum oamenii se aşteaptă. „Băiatul rău“ Google e rău în măsura în care Android şi investiţiile pe care le face în această platformă trebuie să i se întoarcă.

Află mai multe despre Google:

Cel mai mare coşmar al Microsoft: Chromebook-urile vor rula aplicaţii Windows

Google creează roboţii care vor construi următorul iPhone în fabricile chinezilor

Lupta de „David şi Goliat“ între Apple şi Google: Android e cel mai popular, dar şi cel mai „lent“ sistem de operare

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite