Chinurile facerii primului iPhone: Steve Jobs îl voia perfect, dar telefonul era departe de acest vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul iPhone, cunoscut şi ca „iPhone 2G“, a fost lansat în 2007. FOTO William Hook/Flickr
Primul iPhone, cunoscut şi ca „iPhone 2G“, a fost lansat în 2007. FOTO William Hook/Flickr

Steve Jobs, în ianuarie 2007, stătea pe scenă în faţa unor oameni şi vorbea despre cum Apple va schimba lumea cu un telefon. Acela era primul iPhone şi cu el căra o mulţime de probleme pe care inginerii Apple le-au peticit înainte de prezentare. Steve Jobs a repetat câteva zile acea prezentare, iar la finalul ei mai mulţi ingineri erau, la propriu, beţi de fericire.

Când Steve Jobs a prezentat primul iPhone, în ianuarie 2007, totul a decurs fără probleme. Fără probleme prea mari care să umbrească evenimentul. În spate, însă, povestea a stat cu totul altfel. Inginerii Apple au trebuit să falsifice nivelul de semnal arătat de telefon, au trebuit să schimbe frecvenţele routerelor wireless pentru ca telefonul să nu aibă probleme şi au trebuit să le spună lui Jobs şi Jony Ive, şeful de design de la Apple, că designul e prost. La final, după fiecare demonstraţie făcută de Jobs, au băut.

Andy Grignon, inginerul responsabil de componentele radio din iPhone 2G, a vorbit cu Fred Vogelstein despre ce a presupus crearea primului iPhone, iar un fragment din cartea „Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution“, pe care o va publica Vogelstein în noiembrie, a apărut în „The New York Times“. Grignon s-a îngrăşat cu peste 20 de kilograme cât a lucrat la iPhone, avea probleme în căsnicie şi în zilele premergătoare evenimentului de prezentare Jobs i-a înnebunit pe toţi cu secretomania pe care o dorea în jurul telefonului.

Cofondatorul Apple dorea ca pe scenă să facă tot ceea ce un utilizator ar vrea să facă. Să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să preia apeluri. Numai că iPhone nu era gata pentru aşa ceva, nu în 2007, în ianuarie. Iar Grignon şi ceilalţi ingineri ştiau asta. Telefonul încă pierdea apeluri, se deconecta de la Internet sau pur şi simplu se închidea din cauză că hardware-ul şi software-ul nu comunicau prea bine. În prezent, iPhone este văzut drept cel mai optimizat smartphone. Nu şi în 2007.

Nicio minciună nu e prea mare pentru ca primul iPhone să fie perfect

Jobs voia ca imaginea de pe iPhone să fie prezentată pe un ecran de pe scenă. Şi alţii îşi prezentau produsele aşa, dar cei mai mulţi filmau demonstraţiile de sus cu o cameră video, dar el nu dorea ca mâna sa să blocheze imaginea. Astfel, le-a spus inginerilor să monteze circuite în plus care să-i permită telefonului să facă asta. Efectul a fost unul impresionant pentru cei din public, dar munca din spate n-a fost deloc uşoară. Mai mult, Grignon a modificat puţin lucrurile şi în cazul conexiunii prin WiFi pentru care a pregătit un router AirPort astfel încât să nu fie de găsit pentru laptopurile din sală.

Cât priveşte conexiunea la reţeaua telecom, primul iPhone nu era deloc de încredere. Astfel au adus lângă scenă un transmiţător portabil pentru a-i asigura o recepţie cât mai bună, dar i-au şi modificat sistemul de operare pentru a arăta mereu toate unităţile de semnal pline, chiar şi când nu le avea. „Dacă partea radio pica şi se repornea, cum bănuiam noi că se putea întâmpla, nu voiam ca cei din sală să ştie asta. Astfel, am modificat codul şi mereu a arătat 5 unităţi de semnal“, a afirmat Grignon.

O mai mare problemă au fost aplicaţiile care puteau rula pe iPhone. Jobs voia să arate toate funcţiile de pe telefon, dar nu avea şi hardware suficient de puternic pentru asta. El voia să redea o melodie, să sune pe cineva, să pună în aşteptare interlocutorul în timp ce discuta cu altcineva, să trimită o fotografie prin email şi să caute ceva pe Internet, apoi să se întoarcă la muzica lui. „Eu şi cei din echipa mea am fost stresaţi la maximum. Aveam doar 128MB de memorie în telefon - poate echivalentul a peste 20 de poze de rezoluţie mare -, dar aplicaţiile nu erau finisate şi erau mari şi greoaie“, a mai spus Grignon.

Aceasta este ziua pe care o aştept de peste doi ani şi jumătate. Steve Jobs

Inginerul Apple a povestit şi de cum Ive şi Jobs au venit cu un design bun pentru telefon, dar întreaga carcasă era din aluminiu, iar semnalul pentru WiFi şi GSM nu avea cum să treacă. Soluţia designerilor a fost să facă o deschidere în carcasă, numai că, până la urmă, s-a ajuns ca partea de jos să fie din plastic pentru că o deschidere nu era suficientă. Iar primul iPhone a ajuns la AT&T prin Cingular, cu care Apple semnase un parteneriat, dar operatorul a fost apoi cumpărat de cel mai mare din SUA.

„Aceasta este ziua pe care o aştept de peste doi ani şi jumătate“, şi-a început Jobs prezentarea din 9 ianuarie 2007. Apoi, a început să vorbească despre telefon şi să spună de ce va schimba lumea. În sală, pe rândul 5, inginerii Apple sărbătoreau deja cu o sticlă de whisky. „Şi aşa ne-am găsit în al cincilea rând - ingineri, manageri, toţi - bând whisky după fiecare demonstraţie. Eram cinci sau şase şi după fiecare demonstraţie cel responsabil de acea parte mai dădea un pahar peste cap. [...] A fost o nebunie, dar a fost extraordinar“, a mai spus Grignon.

Povestea completă, cu alte detalii despre cum Steve Jobs nici nu a vrut să facă un telefon, este disponibilă pe site-ul  „The New York Times“.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe despre iPhone:

VIDEO Despre fotografiile făcute cu telefonul mobil şi mostre foto direct din Nokia Lumia 1020

VIDEO Doi ani de la moartea lui Steve Jobs

REVIEW iPhone 5S, partea a 2-a – performanţă şi autonomie: telefonu-i iute foc, dar aplicaţiile nu profită de el deloc

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite