Impactul tehnologiei 6G în viitorul afacerilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologie de comunicaţii mobile 6G. FOTO Shutterstock
Tehnologie de comunicaţii mobile 6G. FOTO Shutterstock

Tehnologia 6G ar urma să fie disponibilă în România de la finalul acestui deceniu. Cum arată ecosistemul antreprenorial regional şi naţional care va folosi noua tehnologie şi ce tipuri de afaceri ar trebui să se pregătească să o exploateze la maximum?

Recent, Comisia Europeană a anunţat o investiţie de aproximativ un miliard euro în cercetarea 6G, cu intenţia de a prelua poziţia de lider global în tehnologia emergentă. 6G poate să fie, astfel, o oportunitate pentru Europa de a-şi construi o poziţie dominantă , alături de ambiţiile legate de inteligenţa artificială. Germania, pe de altă parte, anunţă şi ea implicarea în cercetarea noii tehnologii 6G, plănuind să investească 833 de milioane de dolari, până în anul 2025.

Avantajul tehnologiei 6G: Cooperarea dintre maşini & maşini va fi mai uşoară 

Între timp, tehnologia 5G promite să faciliteze o lume a interacţiunii aproape constante între oameni şi maşini, iar tehnologia 6G promite construirea unei lumi digitale, care să reflecte viaţa reală şi care permite computerelor să controleze din ce în ce mai multe evenimente din viaţa de zi cu zi.

În plus, tehnologia 6G ar putea să extindă limita de acces către suprafeţele submarine, menţinând performanţa aplicaţiilor 5G. Mulţi experţi în telecomunicaţii consideră că, spre deosebire de 5G care nu poate susţine suficiente aplicaţii de inteligenţă artificială, viitoarea infrastructură 6G poate fi dezvoltată, de fapt, de AI – o integrare profundă a instrumentelor AI.

Mai mult, 6G va face posibilă experienţa „cu adevărat imersivă” de extended reality (XR), apariţia hologramelor de mare fidelitate şi a replicilor digitale. „Am lansat deja cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor 6G, bazându-ne pe experienţa şi abilitatea pe care le-am acumulat din lucrul la mai multe generaţii de tehnologii pentru comunicaţii, inclusiv 5G” – Sunghyun Choi, şeful Centrului de Cercetare Comunicare Avansată, Samsung Electronics.

Ce implicaţii poate avea tehnologia 6G asupra mediului de afaceri din România

Tehnologia 6G ar urma să fie disponibilă în România de la sfârşitul anilor 2020. Ca performanţă, această tehnologie ar urma să ofere un transfer vârf de date de 1000GB pe secundă, cu o întârziere a răspunsului mai mic de 100 de microsecunde, adică de 50 de ori mai rapid în transferul de date spre deosebire de 5G şi cu 10% mai rapid în rata de răspuns a comenzilor.

Odată cu pătrunderea acestei tehnologii în România, există o serie de domenii care se vor accelera exponenţial:

E-commerce

Deşi mulţi oameni au considerat e-commerce-ul o exagerare a consumului, lucrurile nu stau chiar aşa. Raluca Radu, Country Manager pentru answer.ro, povesteşte într-un episod D-Podcast despre tranziţia cumpărătorilor. Ceea ce subliniază aceasta este faptul că vânzările din mediul offline au trecut în mediul online din cauza restricţiilor impuse de lege. Consecinţa acestei treceri este scăderea semnificativă a cumpărăturilor fizice.

La începutul anului 2020, în România erau activi aproximativ 3 milioane de cumpărători online. Vorbind strict de piaţa de E-commerce, rapoartele arată o creştere de 36%, ajungând într-un an la o evaluare de 7 miliarde de euro. Potenţialul acestei industrii este unul uriaş dacă ne gândim că retaileri precum IKEA au introdus tehnologii cu Realitate Augmentată pe parcursul procesului de achiziţie, astfel încât orice persoană poate vedea cum se încadrează o piesă de mobilier în propria locuinţă.

Aceeaşi tehnologie este folosită şi de retailerii din fashion, pentru ca oamenii să nu mai piardă timp cu deplasarea la magazinele fizice. Mai mult, platformele de vânzări online, precum eMAG, pot beneficia de creşteri ale profitului, datorită eficientizării cumpărăturilor online. Digitalizarea business-urilor devine o afacere profitabilă, tocmai de aceea poţi avea ocazia să testezi un canal de vânzare, pentru a te convinge de rapiditatea acestuia. Cu siguranţă, dezvoltarea tehnologiei 6G va creşte numărul magazinelor online şi va minimiza numărul magazinelor fizice.

Medicină

Domeniul medical va suferi transformări în privinţa modului de efectuare a intervenţiilor chirurgicale, de eficientizare a livrării şi a dezinfectării aprovizionării, datorită braţelor robotizate. Inteligenţa artificială, AI, permite vizualizarea şi analiza datelor, introducând roboţii nu doar în sălile de operaţie, ci şi în cadrul clinic, pentru a spori îngrijirea pacientului.

Ciprian Stănescu Managing Partner al Social Innovation Solutions

"CardioMedive, unul dintre start-up-urile finaliste de anul trecut la Future Makers, competiţie de idei de afaceri cu impact în viitor, este un exemplu potrivit de business care oferă avantaje serviciului medical. Soluţia lor de telemedicină răspunde nevoii emergente a societăţii pentru un nou mod de a oferi asistenţă medicală pentru un segment imens al populaţiei, la un cost convenabil şi la o înaltă calitate. Acesta este un dispozitiv sub forma unui plasture discret, prin intermediul căruia pacientul este monitorizat de la distanţă. Noi susţinem astfel de iniţiative, tocmai s-au încheiat înscrierile pentru a patra ediţie Future Makers, şi încurajăm toţi antreprenorii sub 30 de ani să  participe cu ideea lor de business pentru că expertiza mentorilor, dar şi comunicarea cu celelalte start-up-uri înscrise în program le vor îmbogăţi experienţa în zona de antreprenoriat”, a declarat Ciprian Stănescu Managing Partner al Social Innovation Solutions, Fondator al Future Makers şi al conferinţelor Future Summit şi Future Talks.

Dezvoltarea telemedicinei se bazează pe satisfacerea necesităţilor medicale imediate, oferind posibilitatea de asistenţă şi consultanţă medicală. Şi în România au fost făcute demersurile necesare pentru astfel de servicii. Mai exact, datorită pandemiei, a fost adoptată o nouă reglementare legislativă - OUG 196/2020, prin care telemedicina oferă următoarele servicii: teleconsultaţie, teleexpertiză, teleasistenţă, teleradiologie, telepatologie şi telemonitorizare. Două business-uri româneşti care folosesc deja tehnologia pentru a oferi servicii medicale sunt: Recomedica, o aplicaţie care oferă acces rapid la consultaţii medicale online şi programări şi Clinica Oana Nicolau care oferă servicii de terapie prin text fără ca pacientul şi terapeutul să se întâlnească în realitate.

Potenţialul acestei noi tehnologii stă în faptul că oamenii vor putea fi monitorizaţi de la distanţă de personalul medical, în cadrul sălilor de operaţii pot fi incluşi roboţii de asistenţă chirurgicală, cu mişcări avansate şi precise, datorită noilor tehnologii de control. Astfel, roboţii se pot ocupa de realizarea operaţiilor în mod autonom, fiind observaţi de către medici de pe o consolă. Dezvoltarea tehnologiei 6G nu doar că poate mări viteza transmiterii informaţiilor de la medic la roboţii de asistenţă sau la pacienţi, ci poate concura cu activitatea desfăşurată în timp real. În felul acesta urgenţele medicale nu vor întâmpina obstacole, iar pacienţii vor fi trataţi rapid şi adecvat.

Transporturi

Avansarea industriei automobilelor are la bază provocările întâlnite de către producători, dar şi creşterea concurenţei la nivel mondial. Datorită evoluţiei tehnologice, echipamentul de producţie inteligent nu se va reduce doar la un sistem care să facă o funcţionare cât mai simplă şi mai rapidă. Aceasta se va extinde la progresele robotizate, astfel încât maşinile vor putea circula în mod autonom.

Atât în SUA, cât şi în Europa, maşinile autonome încep să devină din ce în ce mai prezente, fiind deja în testare diverse modele. Mai mult, Toyota a anunţat la Consumer Electronic Show că vrea să construiască un oraş al viitorului, experimental, în Japonia, în vederea testării noilor tehnologii. Evident, dezvoltarea tehnologiei 6G poate să determine astfel de acţiuni peste tot în lume, iar industria transporturilor să minimizeze numărul accidentelor şi numărul de victime ale acestora.

Avansul automobilelor autonome este în strânsă legătură cu adaptarea legislaţiei. De exemplu, în Germania se testează un autobuz mic de călători care se ghidează după clădiri, însă posibilitatea unui accident nu trebuie să treacă neobservată. Chestiuni la fel de importante legate de asigurări şi responsabilitate în cazul maşinilor autonome vor fi dezbătute şi în cadrul Future Summit 15-21 noiembrie, cel mai mare eveniment despre trenduri de viitor din 2021, între companiile de asigurări, UNSAR şi specialiştii în etică şi tehnologie.

România, un hub antreprenorial în plină dezvoltare

Antreprenorii români sunt recunoscuţi pentru interesul acordat tehnologiei şi pentru modalităţile inovative de utilizare a acesteia. Cazul recent al listării UiPath la Bursa din New York este mai mult decât elocvent. Însă, pentru a creşte numărul unicornilor ce pornesc din România şi pentru a dezvolta un ecosistem antreprenorial sănătos, e important să investim în noua generaţie de antreprenori români care au nevoie să fie conectaţi la trendurile de tehnologie şi de business şi să îşi construiască un network regional şi global puternic.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite