Cum se vede viitorul digital al României? Guvernul plănuieşte investiţii în IT&C de aproape un miliard de euro până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul pentru Societatea Informaţională are planuri mari pentru România următorilor câţiva ani. Ministerul a publicat, spre dezbatere publică, Strategia Naţională pentru Agenda Digitală a României în care menţionează cum plănuieşte să dezvolte sectorul IT&C, care sunt obiectivele şi care sunt beneficiile. Până în 2020, investiţiile vor fi de sute de milioane de euro.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România vizează în mod direct sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC), îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii, menţionează Ministerul în documentul oficial publicat online. Documentul este disponibil mai jos, prin intermediul platformei Scribd.

Estimările iniţiale prevăd investiţii în IT&C de aproape 900 de milioane de euro în servicii publice, cloud, educaţie, sănătate, cultură, comerţ electronic şi cercetare. Banii vor fi alocaţi până în 2020, pentru atingerea obiectivelor propuse în Strategia Naţională pentru Agenda Digitală a României, document supus dezbterii publice de către Ministerul pentru Societatea Informaţională. HotNews notează că între 2014 şi 2020 vor fi create circa 250 de mii de locuri de muncă.

Autorităţile şi-au axat strategia pe trei mari arii: administraţia publică şi modernizarea acesteia, sectorul privat şi susţinerea indirectă a competitivităţii acestuia, şi asigurarea accesului populaţiei la resurse din IT&C. De asemenea, siguranţa cibernetică este prevăzută în această agendă digitală. 

În Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România sunt precizate cele patru domenii de acţiune şi estimarea privind investiţiile care vor trebui făcute. Este prevăzută şi generarea locurilor de muncă, dar şi impactul asupra produsului intern brut (PIB). Pe scurt, acestea sunt eGuvernare, Interoperabilitate, Securitatea Reţelelor şi Sistemelor Informatice, Cloud Computing si Media Sociale.

Cele patru domenii

E-Guvernare şi Interoperabilitate, Securitatea reţelelor şi sistemelor informatice, Cloud Computing şi Media Sociale

eGuvernare şi Interoperabilitate

Informatizarea serviciilor publice include activităţile de susţinere a participării digitale şi de creare a identităţii digitale şi pregătirea structurii instituţionale care se traduce prin activităţile de redefinire a proceselor relevante, de asigurare a accesului deschis la aplicaţii şi sisteme informatice operaţionale deja.

O investiţie estimată la 247,5 de milioane de euro pentru servicii publice va fi necesară pentru pregătirea informatizării serviciilor publice, realizarea interoperabilităţii şi securităţii cibernetice, dar şi pentru asigurarea guvernanţei asupra procesului de informatizare a serviciilor publice. Pentru această investiţie, impactul asupra PIB a fost estimat la 23,4 milioane euro pe an şi o scădere a cheltuielilor administraţiei publice de 26,6 milioane euro pe an.

Cloud Computing şi Media Sociale

În primul rând, Cloud computing include investiţia în stocarea online publică şi pregătirea capacităţii administrative aferente, sustinerea iniţiativelor de tip Open data şi pregătirea portalului unic de Open data, apoi e vorba de susţinerea iniţiativelor de tip Big data. În cazul Media Sociale e vorba de asigurarea utilizării Media Sociale în promovarea iniţiativelor guvernamentale şi susţinerea iniţiativelor de informare a IMM-urilor privind utilizarea Media Sociale pentru promovarea afacerii.

Implementarea cloud-ului public va necesita o investiţie de 70,2 milioane de euro care include eficientizarea capacităţii administrative, transferul în cloud a activităţii intraguvernamentale şi optimizarea utilizării de centre de date.

În urma derulării acestor programe, impactul asupra PIB este estimat la 6,05 miliarde de euro pe an, iar cel asupra ocupării forţei de muncă din România este preconizat la generarea a 106 mii de locuri de muncă până în 2020. În final, cheltuielile administraţiei publice ar trebui să se reducă cu până la 196,6 milioane euro pe an.

IT&C în Educaţie, Sănătate şi Cultură

În domeniul de acţiune dedicat impactului IT&C în Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost concepută o organizare în trei programe operaţionale. Pentru Educaţie vor fi urmărite asigurarea infrastructurii TIC în şcoli şi dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor, studenţilor şi profesorilor, apoi, utilizarea TIC în procesul de învăţare (OER, Web 2.0) şi în procesul de formare continuă, iar în final dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice şi instruirea acestora, inclusiv în subiecte de securitate cibernetică.

În cazul impactului TIC în Sănătate se urmăreşte asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice medicale şi asigurarea unor sisteme de tip Big data, şi promovarea telemedicinei. Apoi, e vorba de TIC în Cultură unde se doreşte dezvoltarea prin digitizarea arhivelor României şi promovarea creării de conţinut digital original, specific comunităţilor din România, dar şi îmbunătăţirea interacţiunii între furnizorul de continut şi individul care îl va folosi prin intermediul resurselor TIC.

Investiţiile estimate pentru domeniile mai sus menţionate: TIC în Educaţie - 207,4 milioane euro; TIC în Sănătate pentru telemedicină - 94,4 milioane euro şi 24,8 milioane euro alocate pentru celelalte; TIC în Cultură - 37,5 milioane euro. Impactul la nivel macroeconomic al celor trei este sectorial, indirect şi a fost inclus deja în alte măsuri orizontale prezentate pentru primul domeniu de acţiune şi al patrulea constituit din infrastructura pentru servicii digitale şi Internet în bandă largă.

TIC în ecommerce şi cercetare-dezvoltare-inovare

Organizarea este în două programe operaţionale. Primul include dezvoltarea cadrului legal privind oferta transfrontalieră de tip ecommerce, promovarea măsurilor de informare a operatorilor de servicii online şi a utilizatorilor de Internet, susţinerea implementării şi dezvoltării sistemelor de plată online şi susţinerea sistemelor de livrare adecvate online, iar aici e vorba de aspecte de logistică şi Trustmarks.

Inovarea în TIC presupune promovarea clusterelor de inovare si a polilor de competitivitate pentru creştere, acordarea de sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare la nivel regional şi sprijinirea realizării de parteneriate europene pentru inovare. Estimarea de acum presupune o investiţie de 171,5 milioane euro pentru TIC în ecommerce şi una de 10,6 milioane de euro pentru al doilea domeniu. Când se revine la impactul asupra PIB, acesta va fi de aproape 4 miliarde de euro pe an, vor fi create 138 de mii de locuri de muncă până în 2020 şi cheltuielile administraţiei publice ar trebui să se reducă cu până la 968 de milioane de euro.

Bandă largă şi infrastructură de servicii digitale

Ultimul domeniu de acţiune este cel dedicat infrastructurii de servicii digitale şi bandă largă. Conform ANCOM, numărul total de conexiuni de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe în Romania a ajuns la 31 decembrie 2012 la 3,5 milioane, marcând o creştere cu 3% faţă de valoarea înregistrată la 31 decembrie 2011. Totuşi, România înregistrează încă cea mai scăzută rată de penetrare a conexiunilor fixe broadband din UE care a înregistrat în 2012 o valoare de 28,7%. Penetrarea tehnologiilor mobile în bandă largă (mai mare sau egală cu viteza 3G) a ajuns la 37,4%, adică 7,1 milioane de conexiuni, sub media UE de 54,1%.

Diferenţa dintre mediul urban şi cel rural a persistat, penetrarea în mediul urban menţinându-se la un nivel de câteva ori mai ridicat decât cea din mediul rural, adică 60,28% faţă de 23,47%, raportat la numărul de gospodării. Pentru impulsionarea investiţiilor, autorităţile propun patru direcţii de acţiune: încurajarea accesului la infrastructura pasivă existentă; îmbunătăţirea transparenţei şi coordonării în lucrările civile relevante; simplificarea procedurilor de autorizare pentru dezvoltările noi de reţea; şi norme cu privire la infrastructura de tip NGA (linii telecom) pentru clădirile noi. 

Subiectul agendei digitale va fi dezbătut în cadrul evenimentului Future Communities care va avea loc la Bucureşti între 30 octombrie şi 1 noiembrie. 

Strategia naţională pentru agenda digitală din România

Concluziile Consiliului European

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite