Câţi bani furaţi cu ajutorul viruşilor informatici sunt recuperaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini bani din tranzacţiile online ilicite sunt recuperaţi
Puţini bani din tranzacţiile online ilicite sunt recuperaţi

Potrivit studiului global Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de către B2B International şi Kaspersky Lab în vara acestui an, 41% dintre utilizatorii care şi-au pierdut banii ca urmare a fraudelor financiare cibernetice nu au primit nici măcar un ban înapoi.

Teoretic vorbind, chiar dacă hoţii online reuşesc să fure bani dintr-un cont de e-banking sau e-payment, sumele pot fi returnate de către bancă sau ca rezultat al demersurilor legale. Cu toate acestea, studiul B2B International a relevat că succesul este departe de a fi garantat. Numai 45% dintre utilizatorii care au fost victime ale fraudelor online şi-au primit toţi banii înapoi. Alţi 14% au recuperat o parte a banilor furaţi, dar restul de 41% nu au primit nimic.

Ţinând cont de plângerile a 33% dintre victime, banii reprezintă posesiunea cel mai greu de recuperat în cazul furturilor care au loc în timpul operaţiunilor de e-payment. În 17% dintre cazuri banii au dispărut în timpul sesiunilor de e-banking, în timp ce 13% dintre victime erau clienţi ai magazinelor online.

Băncile şi magazinele online returnează banii clienţilor în proporţie mai mare decât sistemele de e-payment – în general numai 12% dintre clienţii online au fost despăgubiţi integral pentru pierderile care au avut loc din cauza unor atacuri malware, iar pentru clienţii băncilor acest procent ajunge la 15%. Unul din zece respondenţi au fost destul de norocoşi încât să îşi primească toţi banii înapoi. Mulţi dintre cei care şi-au pierdut banii – 6% dintre magazinele online, 4% dintre clienţii de online banking şi 4% dintre utilizatorii sistemelor de e-payment – au raportat pierderi de bani nerecuperate.

În acelaşi timp, mulţi utilizatori sunt încrezători că tranzacţiile lor sunt protejate de către furnizorii acestor servicii. Rezultatele studiului B2B International au arătat că 45% dintre respondenţi consideră că banca este responsabilă de returnarea banilor pierduţi în timpul operaţiunilor online şi 42% dintre cei intervievaţi consideră că banca ar trebui să ofere instrumente gratuite de securitate pentru a proteja transferurile de bani.

Astfel, se creează „o furtună perfectă” – infractorii cibernetici simt că pot face profit şi îşi intensifică eforturile de a fura banii de la utilizatori, în vreme ce aceştia deleagă mare marte din măsurile de protecţie băncilor, serviciilor de e-payment şi magazinelor online. Însă acestea nu pot sau nu vor tot timpul să ofere nivelul necesar de protecţie, fie din motive tehnice, fie din alte motive. Astfel, atacurile care vizează tranzacţiile financiare sunt şi mai atractive pentru infractorii cibernetici. Din fericire, există o metodă sigură de ameliora această situaţie. 

Având în vedere particularităţile fraudelor online, Kaspersky Lab a dezvoltat tehnologia unică Safe Money pentru a proteja computerele de atacurile financiare. Safe Money reprezintă un set de mecanisme de protecţie care sunt activate automat atunci când utilizatorii desfăşoară operaţiuni de online banking sau plăţi online. Sistemul de verificare integrat pe mai multe niveluri este capabil să verifice autenticitatea site-urilor pe care utilizatorii încearcă să le acceseze, protejându-i astfel de atacurile de tip phishing. Modul special de browsing securizat protejează activităţile online ale utilizatorilor de atacuri malware. Un alt mecanism verifică aplicaţiile de pe computer pentru a descoperi eventualele vulnerabilităţi, protejează cu eficienţă împortiva exploit-urilor (programe malware care exploatează vulnerabilităţile din software-uri legitime). În plus, tehnologiile Tastatură Securizată şi Tastatură Virtuală protejează împotriva keylogger-elor şi asigură introducerea în siguranţă a parolelor şi a informaţiilor cardurilor bancare, fără riscul ca acestea să fie interceptate. 

Combinaţia completă de mecanisme ale tehnologiei Safe Money asigură protecţie maximă pentru banking online şi pentru tranzacţii de plată. Această tehnologie este disponibilă ca parte din Kaspersky Internet Security Multi-Device şi Kaspersky PURE 3.0 – două soluţii avansate de protecţie pentru utilizatorii individuali.

Haideţi să discutăm pe Facebook - Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite