Top 5 achiziţii istorice în IT: cea mai mare e cea în care Dell cumpără EMC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul deceniu s-a cheltuit tot mai mult în IT&C, iar Dell spulberă orice concurenţă cu ultimul anunţ: cumpără compania EMC cu 67 de miliarde de dolari. Acestea sunt celelalte tranzacţii "istorice" de la vremea lor.

Dell este al treilea producător mondial de calculatoare şi acum va prelua compania de stocare a datelor EMC pentru 67 de miliarde de dolari. Scopul este să-şi securizeze şi sporească prezenţa în mediul corporate prin soluţii de stocare şi calcul. Odată cu această achiziţie, Dell face un pas istoric: cea mai mare tranzacţie din IT. Acordul prevede că EMC are dreptul ca timp de 60 de zile să poată primi oferte din partea altor cumpărători.

În cazul în care va găsi un cumpărător mai bun, EMC va plăti Dell un comision pentru anularea acordului. Este însă puţin probabil să se întâmple aşa ceva, dat fiind că cea mai mare tranzacţie putea fi cea prin care Microsoft prelua Yahoo, pentru circa 50 de miliarde de dolari, dar nu s-a materializat. O altă tranzacţie gigant, dar în divertisment, nu IT, a fost cumpărarea Time Warner de către AOL pentru 160 de miliarde de dolari.

Revenind la IT&C, în ultimul deceniu au fost câteva tranzacţii imense şi alte câteva între unul până la trei miliarde de dolari. Cea mai mare până la Dell a fost achiziţia Compaq de către HP, în 2001, pentru 33,6 miliarde de dolari. Totuşi, erau alte vremuri, vremuri în care computerele personale erau cele mai căutate. Mai aproape de noi este achiziţia WhatsApp de către Facebook pentru aproximativ 19 miliarde de dolari (în cash şi acţiuni Facebook).

În 2008, tot HP a făcut o tranzacţie istorică: a cumpărat EDS pentru 15,4 miliarde de dolari. Trei ani mai târziu, Google avea parte de faima sa în acest domeniu, acceptând să preia Motorola pentru 12,5 miliarde de dolari. Avea să vândă divizia Mobility din acea companie către Lenovo pentru circa trei miliarde de dolari. În 2005, Oracle cumpăra PeopleSoft pentru 12,6 miliarde de dolari. 

Cele care nu au prins topul sunt HP, care în 2011 mai făcea o achiziţie imensă: Autonomy pentru 11,7 miliarde de dolari şi Microsoft, care a cumpărat în 2011, cu nouă miliarde de dolari, Skype. Oracle a cumpărat Sun în 2009 pentru 8,2 miliarde de dolari, conform Business Insider.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite