Un robot care "prezice" accidente ar putea fi cel mai bun lucru creat în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că maşinile autonome sunt viitorul nu mai este o surpriză, dar surprize apar din cercetările în acest domeniu. Acum, a fost creat un software care poate conduce mai bine decât tine.

Oricât ar suna de ciudat, cercetătorii au creat un robot cu abilităţi de medium, care poate prezice manevrele care trebuie făcute pentru a evita un accident. Nu te gândi însă la unul de tipul celui din Terminator.

Robotul e mai puţin „paranormal” şi mai mult deştept, fiind un software de inteligenţă artificială. Practic, software-ul prezice modul în care s-ar putea sfârşi o manevră şi astfel, previne accidentele preluând controlul asupra maşinii şi făcând în aşa fel încât să fie în siguranţă.

„Dacă ajungi pe o pojghiţă de gheaţă şi maşina începe să alunece, robotul îţi poate corecta cursul, astfel încât să ajungi acolo unde ţi-ai propus, în siguranţă. Computerul are senzori în plus şi procesează informaţia mult mai repede decât ar putea reacţiona un om. Dacă maşina ştie unde vreau să merg, mă poate duce acolo, dar trebuie să ştie ce mişcări ale roţilor îmi reprezintă intenţia şi care sunt răspunsurile la un mediu care deja s-a schimbat”, a explicat Justin Horowitz, cercetător la Universitatea din Illinois.

Vezi toate detaliile despre acest software care poate salva vieţile multora

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite