Microsoft şi-a căutat turnătorii în mailul privat al unui blogger. Cum justifică gigantul american încălcarea intimităţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft a decis că are dreptul să citească mailurile unui blogger francez, atât timp cât acesta primea informaţii de la un angajat al companiei. Cazul a ajuns în instanţă, angajatul fiind acuzat de furt de secrete. Cum se justifică gigantul american?

Microsoft şi-a dovedit angajatul Alex Kibkalo drept o „cârtiţă“ şi l-a acuzat în instanţă de furt de secrete. Totuşi, înainte de acest moment, Kibkalor a furnizat informaţii unui blogger francez. Pentru a descoperi cine este sursa din interior a bloggerului, Microsoft a decis că e în regulă să se uite prin mailurile acestuia, mai ales că folosea serviciul de email al companiei, scrie WashingtonPost

Microsoft a aflat de blogger şi de informaţiile pe care acesta le deţine, după ce a fost contactată de către acesta personal. El voia să verifice calitatea detaliilor pe care le deţinea. Atunci, mailul bloggerului a ajuns la Steven Sinofsky, pe atunci preşedinte la diviziei Windows. Acesta a dat mai departe mailul celor de la departamentul Trustworthy Computing Investigations, mai precis, cei care aveau să se ocupe de investigarea „scurgerii“ acestor informaţii.

„După ce a venit confirmarea pe 7 septembrie 2012 că acele date sunt proprietatea Microsoft, Biroul de conformitate juridică a decis că se poate merge mai departe cu verificarea căsuţei de Hotmail a bloggerului“, se arată în dosarul acestui proces. Astfel, departamentul a descoperit că bloggerul a primit de la Kibkalo informaţii (codul sursă) în legătură cu Windows 8 RT.

O chestiune de proprietate

Kibkalo a lucrat la Microsoft vreme de aproape 7 ani, în Liban şi Rusia, timp în care a primit şi o recenzie proastă a muncii sale, în 2012. Atunci, a ameninţat cu demisia, dacă recenzia nu este revăzută. Cât despre „citirea“ mailurilor bloggerului, Microsoft s-a folosit de regulamentul său de utilizare a serviciului. „Putem să vă accesăm informaţiile, inclusiv conţinutul conversaţiilor, pentru a proteja drepturile sau proprietatea Microsoft“, se arată în acesta, potrivit CNET.

Detaliile privind citirea emailurilor bloggerului

image

„Pentru a ne proteja clienţii, securitatea şi integritatea produselor noaste, am derulat o anchetă de-a lungul mai multor luni, cu ajutorul autorităţilor locale din mai multe ţări. Ca parte a investigaţiei, am analizat şi aceste conturi operate de terţi şi deţinute de Microsoft. Deşi politica Microsoft ne permite să facem asta, nu se întâmplă decât în cazuri excepţionale“, se arată într-o declaraţie remisă WP.

Marco Arment, creatorul aplicaţiei Instapaper, trage, pe blogul său, o concluzie evidentă după acest moment. „Nu înţeleg de ce oamenii se supără pe Microsoft pentru asta şi îi sfătuiesc pe alţii să părăsească Hotmail şi Gmail (...). Nu rezolvi astfel de probleme trecând de la Hotmail la Gmail. Dacă emailul tău conţine informaţii importante, nu ar trebui să foloseşti un serviciu gratuit de la o companie al cărei întreg model de business presupune analiza conţinutului emailului în scopul plasării de publicitate“, notează acesta.

Află mai multe despre Microsoft: 

Telefoanele cu două sisteme de operare, un vis îndepărtat. Huawei renunţă la smartphone-ul Android-Windows Phone

FOTO Tehnologia, un univers al monopolurilor. Care sunt firmele care ne „deţin”

Finalul Windows XP afectează bancomatele. Două treimi vor rămâne învechite după 8 aprilie

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite