Sălăjeni în Belgia. Crăciun cu afumături, turtă dulce şi un pahar de pălincă de Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împletituri de nuiele şi paie, obiecte din ceramică, produse cu lavandă, delicatese culinare, cioplituri în lemn şi tradiţionala pălincă de Zalău vor fi vedetele Târgului de Crăciun ce va avea loc în perioada 16-18 decembrie, la Anderlecht.

Zece producători şi meşteşugari ce fac cinste Sălajuluii vor promova meleagurile şi tradiţiile locurilor la Bruxelles, în cadrul Târgului de Crăciun organizat în Anderlecht, una dintre cele 19 comune din regiunea capitalei belgiene. Participarea delegaţiei Sălajului vine ca urmare a invitaţiei pe care Ambasada României la Bruxelles a făcut-o autorităţilor judeţene.

Sălaj Shop, Colţul Românesc, Sănătate Dulce, Siciliana, DoraCakes, Rotin Bădăcin, Coşul cu lavandp, Ioan Mangău, Csibi Csaba şi Ferma Căţean vor duce străinilor daruri de acasă, pe care le vor expune în Place de la Vaillance, centrul istoric al comunei belgiene. Vizitatorii târgului sunt aşteptaţi să descopere frumuseţea ciopliturilor în lemn, a împletituri din nuiele şi paie, a elementelor de zestre contemporană românească şi a ceramică de Zalău, dar şi savoarea inconfundabilă a prunelor uscate cu nucă, a mierii de pe Valea Barcăului, a afumăturilor şi a turtei dulci. "Aducem daruri frumoase, făcute cu iscusinţă şi un strop de suflet, de mici producători şi meşteşugari locali, de la noi de acasă, din Ţara Silvaniei", precizează Laura Chirilă, managerul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, care coordonează deplasarea delegaţiei sălăjene la Bruxelles.

Teodora Pup are 25 de ani şi este patisera din spatele DoraCakes, o mică afacere locală din comuna Hida. Tânăra va duce la Bruxelles, o părticică dulce din Sălaj.

"Este a doua oară când merg în Bruxelles, însă de data aceasta voi merge pentru a le duce o părticică din România, mai exact din Ţara Silvaniei, românilor care locuiesc acolo, dar şi belgienilor sau turiştilor care se vor afla acolo în acele zile. Am pregătit turtă dulce cu miere, scorţişoară, cuişoare şi ghimbir, decorate manual cu glazură şi coloranţi naturali. Acestea se pot pune în bradul de Crăciun sau se pot savura imediat, în funcţie de pofta şi răbdarea fiecăruia", ne-a mărturisit Teodora.
Alături de ea, familia Dîrjan din Fetindia, cei care scriu de câţiva ani povestea înmiresmată a "Coşului cu lavandă", o afacere prin care lavanda este valorificată în moduri surprinzătoare: de la mierea şi biscuiţii cu lavandă, la produsele cosmetice în care parfumata floare elementul de bază. "Chiar dacă au şi belgienii lavanda lor, vrem să le-o prezentăm pe a noastră, una nu doar ornamentală, ci şi medicinală, cu multiple beneficii", spun cei de la "Coşul cu lavandă".

image

"Colţul Românesc" va duce la târgul din Anderlecht produse din zestrea contemporană românească: perne decorative, şorţuri de bucătărie, insigne cu motive tradiţionale şi trăistuţe, toate lucrate de mână cu simboluri tradiţionale sălăjene, în timp ce întreprinzătorii de la "Sănătate Dulce" s-au pregătit cu prune uscate cu nucă, miere din Transilvania şi mixuri inovatoare de miere cu polen şi propolis, scorţişoară, ghimbir, nucă şi propolis: "Mierea noastră, produsă în Transilvania, pe Valea Barcăului este miere de albine, certificată ecologic, naturală, sănătoasă, gustoasă, bio. Unul dintre cele mai vechi alimente romăneşti, despre care John Akeroyd, botanistul Casei Regale a Marii Britanii, spunea că este, probabil, cea mai bună din lume, datorită biodiversităţii de aici. Iar prunele uscate sunt întocmai celor care plecau odinioară cu carele spre Europa".

Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de muzicanţi ce strunesc cu dibăcei braciul, contrabasul şi vioara, ca în vremurile de altădată, de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Delegaţia sălăjeană va fi întregită de maestrul băcătar Mircea Groza, care va pregăti spre degustare, bucate tradiţionale de Crăciun. Astfel, vizitatorii târgului vor avea ocazia să guste din delicioasa tocană de porc cu cartofi şi cârnaţ, din afumăturile fierte cu mirodenii şi să se încălzească cu un pahar de vin fiert.

image

"O astfel de ieşire în lume a producătorilor şi meşteşugarilor noştri este mai mult decât necesară pentru promovarea judeţului, din toate punctele de vedere. Este momentul să vorbim despre turism ca despre un concept amplu, care integrează mai multe elemente, de la ceea ce vizitezi, la unde stai, cu cine te întâlneşti, ce mănânci şi cu ce suveniruri te întorci acasă. Turiştii care ajung să viziteze România nu caută resorturi de lux, caută autenticitatea -pierdută în alte colţuri ale lumii şi pe care suntem şi noi pe cale să o pierdem. Trebuie să vorbim despre locuri interesante şi obiective turistice, dar şi despre producători, unităţi de cazare ce păstrează cât de cât o linie tradiţională şi despre gastronomie locală - reţete vechi şi ingrediente locale, din gospodăriile oamenilor", ne-a declarat managerul ADI Sălaj Plus.

Vă mai recomandăm:

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Sălaj care s-a îndrăgostit de satul românesc: a transformat o casă veche într-un veritabil muzeu

Superba poveste a românului care a parcurs 12.000 de kilometri pe jos, în gaci largi şi cămaşă cu fiolcaşi, şi a lăsat un costum popular în Argentina

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite