Violul se şi cumpără. Cum şi-a vândut onoarea o elevă olimpică din Bârlad care a fost siluită de un om de afaceri local

0
0
Silvian Andrei Spiridon
Silvian Andrei Spiridon

Eleva olimpică internaţional din Bârlad violată de un om de afaceri local şi-a retras plângerea împotriva acestuia, la şapte luni după ce Andrei Silvian Spiridon a fost trimis judecată pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

În schimbul retragerii plângerii, eleva eminentă, premiată în 2015  de Ministerul Educaţiei cu distincţia “Meritul Olimpic”, a primit de la inculpat suma de 50.000 de lei.

Împăcarea dintre victimă şi violator a fost anunţată oficial luni, 10 ianuarie, când la Judecătoria Bârlad a fost programat un nou termen de judecată. Încă dinaintea termenului, eleva şi-a anunţat avocatul, care s-a oferit s-o apere gratuit, că se va împăca cu inculpatul, iar cu banii primiţi urmează să plece alături de mama sa în străinătate pentru a-şi continua studiile.

Având în vedere ”înţelegerea pe cale amiabilă”, Andrei Silvian Spiridon scapă de răspunderea penală pentru infracţiunea de viol, nu şi pentru cea de lipsire de libertate, infracţiune în cazul căreia Codul Penal nu permite împăcarea părţilor.

Magistraţii Judecătoriei Bârlad au amânat pentru 25 ianuarie pronunţarea, dată la care Andrei Silvian Spiridon va afla pedeapsa pentru lipsirea de libertate în mod ilegal.

Decizia olimpicei de a-şi retrage plângerea împotriva bărbatului care a violat-o a stârnit indignare printre cei care i-au oferit sprijinul pentru a depăşi trauma suferită. 

”Considerăm că procurorii şi-au făcut datoria cu prisosinţă în acest caz. În faţa manifestării de voinţă a persoanei vătămate nu avem ce face. Aşteptăm să se pronunţe instanţa pe infracţiunea de lipsire de libertate, unde împăcarea părţilor nu este posibilă”, a precizat, pentru ”Adevărul”, Mihaela Plopan, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad. 

50.000 de lei pentru sexul cu forţa, trasul de păr, scuipat

Andrei Spiridon (29 ani) este fiul unui afacerist din Bârlad şi este absolvent al unei şcoli de modă de top din Milano, unde a studiat cu nume mari din industria modei. A venit în România decis să îşi construiască propria marcă, astfel că şi-a deschis un atelier la Bârlad. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au dispus trimiterea în judecată a creatorului de modă Silvian Andrei Spiridon, în luna mai, anul trecut, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Pe tot parcursul anchetei, tânărul s-a aflat în arest la domiciliu, judecătorii din Bârlad şi Iaşi respingând propunerea de arestare înaintată de procurori. 

Spiridon şi eleva olimpică s-au cunoscut de Crăciun, în 2015, într-un club din Bârlad. Potrivit procurorilor, tânărul s-a oferit să o conducă acasă cu autoturismul, iar pe drum i-a cerut adolescentei să întreţină relaţii sexuale. După ce i-a rupt rochia de pe ea, pentru că adolescenta opunea rezistenţă, a început să o lovească şi să o scuipe.

”Fiind incomodat de faptul că victima se zbătea în permanenţă, inculpatul a împins-o  pe bancheta din spate, apoi a urcat şi el după minoră şi a continuat să întreţină raporturi sexuale cu aceasta, exercitând în permanenţă violenţe, în sensul că a tras-o de păr, a scuipat-o, i-a acoperit gura cu mâna pentru a o împiedica să mai strige după ajutor, a lovit-o în mod repetat cu palmele peste faţă. Întreaga activitate infracţională a durat aproximativ 4 ore, timp în care inculpatul a încercat să o oblige să întreţină raporturi sexuale orale prin faptul că o trăgea de păr pentru a o determina sa deschidă gura. Nereuşind în această modalitate să îşi atingă scopul, i-a introdus el degetele în anus şi în vagin acesteia”, au menţionat procurorii bârlădeni în rechizitoriu.  

Primul acord de mediere anulat

În timpul cercetărilor, eleva a fost supusă unor presiuni uriaşe pentru a-şi retrage plângerea, Astfel, pe 7 ianuarie, în timp ce procurorii din Bârlad au înaintat judecătorilor propunerea de arestare a creatorului de modă, avocaţii acestuia au convins familia victimei să semneze un acord de mediere. În schimbul retragerii plângerii, designerul a oferit familiei victimei 50.000 de lei şi un autoturism. Acordul de mediere a fost, însă, anulat de judecători, deoarece în momentul semnării acestuia eleva olimpică se afla sub tutela Protecţiei Copilului, după ce mama copilei a declarat că se simte depăşită de situaţie şi are nevoie de ajutor. După agresiunea sexuală, minora a fost profund afectată, fiind inclusă într-un program de recuperare într-un centru de specialitate din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui (DGASPC).

"Toată lumea mă judecă. În loc de ştirile astea, puteau să fie altele tragice. În acea seară am crezut că nu voi mai ajunge acasă", declara adolescenta, pe 7 ianuarie 2016, pentru "Adevărul"

Semnarea acordului de mediere, sub presiunea avocaţilor şi cu susţinerea mamei fetei, care iniţial a solicitat familiei Spiridon 100.000 de lei, a stârnit revoltă printre bârlădeni care au iniţiat o petiţie online intitulată ”Violul nu se cumpără”.

Plângeri pe bandă rulantă 

După izbucnirea scandalului, Spiridon a dat în judecată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, solicitând instanţei să anuleze actul prin care s-a instituit măsură de protecţie faţă de minora de 17 ani după agresiunea sexuală. În paralel, a depus şi plângere penală împotriva DGASPC, acuzând angajaţii de fals intelectual.

Spiridon a formulat plângeri şi împotriva procurorului de caz, pe care l-a acuzat de abuz în serviciu, însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au stabilit că nu există niciun indiciu care să arate că procurorul Simona Mocanu ar fi făcut abuz de funcţie în acest caz, ci a efectuat un act de urmărire penală, conform atribuţiilor.

În timpul anchetei, Andrei Silvian Spiridon a lansat atacuri virulente în mediul virtual, invocând că ”i se rupe de doi-trei ani de puşcărie”. De tirul acuzator nu a scăpat nici procurorul de caz Simona Mocanu, despre care Spiridon a afirmat că este ”o româncă care îşi face talentul”. 

Mai puteţi citi:

„Sexul-surpriză“, redefinit cu cinism de un afacerist din Vaslui arestat pentru viol: „Nu e viol, ci arta de a face dragoste“

Violatorul olimpicei din Bârlad, arestat la domiciliu. Andrei Spiridon nu are voie să comunice cu victima şi nici cu martorii

Olimpica violată de un afacerist şi trădată de avocaţi, încurajată de concetăţeni. Oameni au iniţiat petiţia intitulată „Violul nu se cumpără“

Olimpica din Bârlad violată de un afacerist, trădată şi de avocaţi. Cruciada apărătorilor pentru a-l scoate basma curată pe cel acuzat că a batjocorit copila

VIDEO Magistraţii bârlădeni au decis: Afaceristul care a violat o elevă eminentă, lăsat în libertate. Aroganţa tatălui: „Dacă aveţi bani, pozaţi-ne“

UPDATE Lovitură de teatru în cazul designerul acuzat că a violat o olimpică. Magistraţii rejudecă cererea de arestare

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite