Un violator s-a specializat în metoda Accidentul în închisoare. A făcut primele victime de cum a fost lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocul a fost arestat preventiv FOTO Adevărul
Escrocul a fost arestat preventiv FOTO Adevărul

Un bărbat de 30 de ani, din judeţul Bacău, s-a ales cu două condamnări pentru înşelăciune în mai puţin de un an după ieşirea din închisoare.

Originar din Comăneşti, judeţul Bacău, Viorel Sâmbeteanu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru viol şi tâlhărie şi a fost eliberat din închisoare în 2019, în baza recursului compensatoriu, câştigând aproape un an de libertate din cauza condiţiilor necorespunzătoare din detenţie. 

Ajuns în libertate, tânărul a recidivat în doar câteva luni, punând în practică ceea metoda de făcut bani despre care aflase în închisoare: înşelăciuni prin metoda Accidentul.

Primele victime le-a făcut în judeţul Vrancea, unde a contactat telefonic două femei, prezentându-se drept medic chirurg şi anunţând că rude apropiate au suferit grave accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru servicii medicale. 

Pentru a ridica banii de la victime, escrocul apela la serviciile unor firme de taximetrie, efectuând comenzi telefonice pentru ridicarea coletelor/plicurilor. Cele două victime din Vrancea au fost păcălite în aceeaşi zi: 8 decembrie 2019. Prima femeie a dat un plic cu 2.000 de lei taximetristului, convinsă fiind că este curierul medicului. 

Cea de-a doua victimă, care pregatise 4.000 de lei, a avut norocul să îi ajungă la poartă un taximetrist mult mai vigilent. Când a aflat că femeia are bani în plic şi îi trimite la un doctor care a anunţat-o de accident, taximetristul a anunţat de îndată Poliţia. Oamenii legii au organizat un flagrant, iar Sâmbeteanu a fost prins în flagrant şi arestat. A stat în arest preventiv până la 28 februarie 2020, când judecătorii au înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar.

Lăsat în libertate, bărbatul şi-a continuat activitatea infracţională. După nici o lună, la scurt timp după ce în România a fost instituită starea de urgenţă a făcut o nouă victimă în judeţul Vaslui.

O nouă victimă, după ce a fost plasat sub control judiciar

În după-amiaza de 26 martie 2020, femeia de 60 de ani din municipiul Vaslui a fost contactată la telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat ca fiind doctor la o unitate spitalicească din municipiul Iaşi. Acesta i-a relatat persoanei vătămate că sora acesteia a suferit un accident de circulaţie, având picioarele rupte şi un hematom la cap, necesitând o intervenţie chirurgicală. 

„Autorul a solicitat o sumă de bani pentru a acoperi cheltuielile spitaliceşti şi s-au înţeles ca banii fie puşi într-un plic alături de celelalte bunuri de uz personal. Persoana vătămată a fost instruită să pună suma de 4600 lei într-un plic, iar restul de 400 lei să o dea unui curier care va veni să ridice pachetul. În pachet i-a spus să pună şi o pijama, hârtie igienică, un prosop, iar plicul cu bani să fie pus în prosop. Persoana vătămată s-a conformat şi a coborât la scara blocului pentru a aştepta sosirea curierului.
La sosirea unui taximetrist care se afla singur într-un autoturism Volkswagen de culoare galbenă, persoana vătămată a predat sacoşa cu bunuri şi suma de 4600 lei împachetată între prosoap,e iar cu suma de 400 lei a achitat cursa taximetristului separat”, au precizat procurorii. 

Taximetristul i-a spus femeii că este prea mare suma pentru contravaloarea cursei, însă aceasta i-a cerut să ofere restul bărbatului care va ridica sacoşa.

Ulterior, când fiul persoanei vătămate a ajuns acasă şi-a dat seama că mama sa a fost înşelată şi a apelat serviciul de urgenţă 112. După câteva luni de cercetări, a fost identificat şi arestat din nou. În faţa anchetatorilor şi-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere pentru a beneficia de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime. 

În dosarul instrumentat de Judecătoria Focşani, victima care scăpat nepăgubită graţie vigilenţei taximetristului şi-a retras plângerea penală, astfel că în sarcina innculpatului a rămas doar o singură faptă pentru care a primit 1 an şi 4 luni închisoare în regim de detenţie.

Pentru înşelăciunea comisă în judeţul Vaslui, Sâmbeteanu a primit 1 an şi 8 luni închisoare, pedeapsă la care judecătorii au aplicat spor pentru condamnarea anterioadă, rezultând astfel o condamnare finală de doi ani, o lună şi zece zile. 

Aflat în arest preventiv de la jumătatea lunii iulie 2020, bărbatul a înaintat zilele trecute Judecătoriei Vaslui solicitarea privind eliberarea condiţionată. Între timp, el a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar de înşelăciune la Moineşti.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lider AUR arestat într-un dosar de proxenetism. „Duceau fete în Tenerife şi Madrid pentru a le plasa pe stradă”

Accident teribil la Iaşi. Motorul a sărit la 10 metri, acul kilometrajului s-a oprit la 120 km/h

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite