Fenechiu, profesorul din puşcărie. Fostul lider liberal munceşte „la dublu“ pentru zile de libertate: predă lecţii, scrie o carte

0
0

Încarcerat la una dintre cele mai moderne puşcării din România, Penitenciarul Vaslui, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, îşi câştigă zile de libertate dând lecţii deţinuţilor la clubul educaţional din incintă.

Fenechiu şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini educatorii din cadrul Penitenciarului Vaslui, pentru a iniţia în tainele calculatorului deţinuţii care participă voluntar la activităţile educaţionale.

Deţinuţii învaţă de la el noţiuni elementare de utilizare a computerului. Prin participarea la activităţile educative, fostului ministru al Transporturilor i se micşorează perioada de şedere după gratii, după regula „trei zile în clubul educaţional, o zi din pedeapsă redusă“. Pe lângă activitatea din cadrul clubului, Fenechiu scrie şi o carte despre mănăstirile din nordul Moldovei. 

Reprezentanţii Penitenciarului Vaslui au refuzat să ofere detalii despre activităţile prestate de Relu Fenechiu, în spatele gratiilor, fiind invocată confidenţialitatea datelor referitoare persoanele privative de libertate. Fostul ministru a povestit despre activităţile pe care le desfăşoară în cadrul închisorii singurului coleg de partid din Vaslui care îl vizitează constant, Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

"Nu-mi plac politicienii care, atunci când cineva din zonă este ministru, încearcă să-i «rupă» uşa şi să-i obţină «graţiile», ca să nu spun favorurile. Nu l-am căutat pe Relu Fenechiu niciodată cât a fost ministru, însă i-am făcut solicitări scrise în numele Consiliului Judeţean Vaslui privind necesităţile financiare ale judeţului nostru pentru capitolul drumuri. Relu Fenechiu este acum în detenţie la Penitenciarul Vaslui şi mi s-a părut normal ca, după obţinerea acordului soţiei sale, să merg în vizită la domnia sa şi să-l întreb dacă în noua situaţie neplăcută în care se află, cea de deţinut, omeneşte îi pot fi de vreun folos. Omul mi-a mulţumit, mi-a relatat în cele 7-8 minute cât am stat la vorbitor alături de soţia sa, că şi-a găsit o modalitate de a se echilibra şi de a-şi petrece timpul, învăţându-i tainele calculatorului pe colegii săi deţinuţi”, a declarat Bichineţ.

Încarcerat în cea mai modernă puşcărie 

Relu Fenechiu se află la Penitenciarul Vaslui din luna februarie. Aici are parte de condiţii demne de un hotel. Închisoarea din Vaslui este nou construită, fiind înaugurată (parţial) în anul 2012. Deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui dispun de dormitoare moderne. Niciunul dintre ele nu are mai mult de patru paturi, fiecare este dotat cu televizor, cu băi proprii, apă caldã. Fiecare etaj al clădirii este dotat cu sală de mese şi săli de recreere, în plus nu lipsesc nici săile de curs, biblioteca, un magazin alimentar şi sălile de sport, toate amenajate şi complet utilate.

Relu Fenechiu a fost transferat de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi la cel din Vaslui, ca urmare a schimbării regimului de executare a pedepsei, din închis în semideschis. Penitenciarul Iaşi nu are regim de executare semideschis, fapt ce a dus la necesitatea transferării lui Fenechiu. Pe durata încarcerării în închisoarea ieşeană, Fenechiu s-a plâns de condiţii, spunând că a fost nevoit să îşi văruiască singur celula. În plus, a fost cazat în aceeaşi celulă cu un deţinut homosexual care ar fi cerut să i se asigure condiţii pentru a-şi putea desfăşura viaţa sexuală potrivit orientării. 

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv în 2014 la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“. Alături de el, au mai fost condamnaţi fratele său, omul de afaceri ieşean Bogdan Damian, dar şi trei foşti directori de la Electrica Moldova. 

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri