Directorul prins cu șpaga în frigider a scăpat de arest. Judecător: „Poate pleca de acasă în cazuri urgente”

0
Publicat:

Directorul societății de drumuri și poduri din Bârlad trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită a fost plasat în arest la domiciliu. Este acuzat că ar fi primit 100.000 de lei de la un om de afaceri, o parte din bani fiind găsiți în frigiderul său din birou.

Daniel Buzamăț FOTO arhivă Adevărul
Daniel Buzamăț FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Iași a menținut în 24 aprilie o decizie a Tribunalului Vaslui, care a hotărât să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Daniel Buzamăț, director al Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri Bârlad, trimis în judecată de către DNA Iași pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Judecătorii vasluieni au luat o decizie oarecum ciudată vizavi de condițiile în care Buzamăț va executa arestul la domiciliu.

„În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza”, a stabilit Tribunalul Vaslui.

Magistrații nu au explicat ce înseamnă în accepțiunea lor „cazurile urgente” și „motivele întemeiate”, lăsând la aprecierea lui Daniel Buzamăț acest gen de situații.

În boxa acuzaților a ajuns și un administrator al unei firme private pentru dare de mită și instigare la abuz în serviciu. De asemenea, firma administrată de acesta va răspunde pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în 2022, Daniel Buzamăț, în mod indirect și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în cauză, suma totală de 100.000 lei, în două tranșe a câte 50.000 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

„Cele două tranșe de bani, la sugestia inculpatului Daniel Buzamăț, ar fi fost depuse una într-un frigider aflat din biroul său, iar cealaltă în autoturismul personal”, au stabilit procurorii anticorupție.

Daniel Buzamăț ar fi primit banii în contextul încheierii cu cele două firme a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 de metri pătrați de teren, ce aparținea firmei private. 

„În realitate, cu 'permisiunea' inculpatului Daniel Buzamăț, ar fi fost asfaltată o suprafață de teren de 4.725 de metri pătrațifiind folosită în plus o cantitate de 236 tone asfalt față de cea menționată în documentele contabile ale celor două societăți”, au mai transmis reprezentanții DNA.

Societatea de stat condusă de Buzamăț ar fi fost prejudiciată cu 280.794 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în legătură cu cele 236 tone asfalt, livrate în plus și neachitate.

Societatea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma amintită. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite