Cum au fost ”mângâiaţi pe creştet” de judecători doi funcţionari de primărie după ce au furat 700.000 lei din taxele şi impozitele localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Negreşti
Primăria Negreşti

Judecătoria Vaslui a pronunţat sentinţa în dosarul în care doi angajaţi ai primăriei Negreşti, un inspector fiscal şi un referent, au fost acuzaţi că au furat 700.000 lei din impozitele şi taxele locale.

Găsiţi vinovaţi pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, cei doi funcţionari, Ionuţ Ciprian Crimu şi Violeta Horga, au scăpat de închisoare, deşi prejudiciul impresionant pentru una dintre cele mai sărace primării din România nu a fost recuperat. 

Potrivit sentinţei, pronunţate de Judecătoria Vaslui, inspectorul fiscal Ionuţ Ciprian Crimu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de patru ani. 

În plus, Crimu a fost obligat de judecători să restituie Primăriei Negreşti prejudiciu nerecuperat, în cuantum de 510.000 lei, sumă ce urmează a fi actualizată până la data recuperării integrale a prejudiciului. 

De asemenea, inspectorul fiscal are obligaţia de a efectua 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Negreşti sau la Serviciul de Gospodărire Comunala Locativa Negreşti.

în cazul referentului Violeta Horga, judecătorii au dispus condamnarea acesteia la doi ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de patru ani. Şi aceasta a fost obligată să achite parte din prejudiciul nerecuperat, în cuantum de 130.000 lei

Taxe şi impozite furate, timp de 5 ani

Inspectorul fiscal şi referentul au fost acuzaţi că încasau banii de la contribuabili, persoane fizice şi juridice, ofereau chitanţele aferente, însă nu depuneau banii şi borderourile la casieria centrală. Lipsa din casierie a ieşit la iveală în urma unui control efectuat în iunie 2013 de Curtea de Conturi, care viza gestiunea anului 2012. În urma verificărilor, inspectorului fiscal Ionuţ Ciprian Crimu i s-a imputat suma de 130.000 de lei, bani care figurau ca fiind încasaţi de la contribuabili, însă nu se regăseau şi în casieria centrală a primăriei.

Reprezentanţii Curţii de Conturi au dispus extinderea pe cinci ani în urmă, ocazie cu care sa descoperit o «gaură» totală în casierie depăşind 700.000 de lei. Echipa de control avea să constate că Violeta Horga a continuat să îşi însuşească bani inclusiv după verificările Curţii de Conturi din iunie 2013. Potrivit primelor estimări, Ionuţ Ciprian Crimu îşi însuşea, în medie, lunar, peste 10.000 de lei din taxele locale, în condiţiile în care, ca angajat al primăriei, primea o leafă de 800-1.000 de lei.

Cum au dispărut miliardele din casiere

Cum a fost posibil ca timp de cinci ani de zile să se fure aproape jumătate din încasările reprezentând taxele şi impozitele locale aferente unui an?

«Din păcate, nu au fost verificaţi. În mod firesc, în fiecare zi, ei ar fi trebuit să prezinte şefului lor de birou situaţia încasărilor şi situaţia depunerilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat», a explicat primarul Vasile Voicu.
Cei doi angajaţi aveau obligaţia ca atunci, când încasau taxele şi impozitele locale, pe lângă eliberarea chitanţei către contribuabil, să depună la casieria centrală a primăriei borderourile şi sumele aferente. Parcursul legal era urmat de inspectorul şi referentul fiscal doar pe jumătate, în sensul că ei încasau banii negreştenilor, le eliberau chitanţe, însă nu mai predau decât o parte din borderouri şi bani.
    
Potrivit anchetatorilor , într-o lună, din 41 de borderouri, câte ar fi trebuit predate, au fost depuse la casierie numai şapte! Ca urmare a neregulilor descoperite, reprezentanţii Curţii de Conturi au solicitat Primăriei Negreşti suspendarea din activitate a lui Ionuţ Ciprian Crimu, iar în cazul Violetei Horga, trecerea pe o altă funcţie, care să nu mai aibă tangenţă cu banii. La câteva luni, Crimu şi-a dat demisia,  iar Violeta Horga a fost mutată pe postul de portar al primăriei.   

Ionuţ Ciprian Crimu este cunoscut ca fiind un apropiat al ex-primarului Ioan Cozma, cel care l-a şi angajat, după ce au colaborat în cadrul SC Instalrep, firma de casă a fostului edil, prin care erau efectuate toate lucrările finanţate de Primăria Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite