Călăuză sârbă reţinută după ce şapte persoane pe care urma să le aducă ilegal în România au murit înecate în Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunuri recuperate din Dunăre care au aparţinut migranţilor FOTO Poliţia de Frontieră
Bunuri recuperate din Dunăre care au aparţinut migranţilor FOTO Poliţia de Frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin au continuat cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale în cazul de migraţie ilegală, înregistrat la mijlocul lunii aprilie, când o barcă cu migranţi s-a răsturnat în fluviul Dunărea, fiind salvate nouă persoane.

Faţă de un cetăţean sârb, una dintre călăuzele grupului, a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat de către poliţiştii de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

În seara zilei de 16.04.2020, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin s-au sesizat cu privire la faptul că în apele fluviului Dunărea s-a răsturnat o barcă cu mai multe persoane. S-a intervenit cu două ambarcaţiuni rapide, în dreptul localităţii Hinova, împreună cu reprezentaţii ISU Mehedinţi, fiind salvate nouă persoane din apele fluviului Dunărea.

Persoanele salvate au fost plasate în carantină timp de 14 zile, iar în cadrul verificărilor s-a stabilit că sunt cetăţeni din Irak, Siria, Yemen şi Palestina, bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 46 de ani, precum şi un cetăţean sârb, L.S., în vârstă de 51 de ani, asupra căruia s-a găsit suma de 1.200 de euro.

Au fost contactate autorităţile de frontieră sârbe, prin Punctul Comun de Contact Porţile de Fier I, care au comunicat faptul că pe malul sârbesc, între km. flv. 915-925, au descoperit un cetăţean sirian care făcea parte din grupul de migranţi, acesta reuşind să se salveze şi să ajungă pe malul sârbesc.

Ulterior, echipaje ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi şi echipaje ale ISU Mehedinţi au derulat pe fluviul Dunărea misiuni de căutare, în urma cărora au descoperit şi recuperat trupurile a şapte persoane decedate, care au fost transportate la Compartimentul morgă şi prosectură, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă - Drobeta Turnu Severin.

Din primele verificări s-a stabilit că persoanele găsite în apă sunt şase cetăţeni sirieni şi un sârb care fac parte din grupul respectiv, acestea fiind identificate de către persoanele salvate.

De asemenea, în urma unui ansamblu de căutări care au urmat după producerea evenimentului, a fost identificată şi recuperată din apele fluviului Dunărea ambarcaţiunea folosită la trecerea frauduloasă a frontierei.

În interiorul ambarcaţiunii au fost găsite şi ridicate mai multe bunuri, printre care 16 telefoane mobile aparţinând cetăţenilor străini şi suma de 5.420 euro, bani pe care urmau să îi primească călăuzele sârbe. Operaţiunea de scoatere a ambarcaţiei din fluviul Dunărea a fost efectuată cu sprijinul scafandrilor ISU Mehedinţi.

La cercetări, cetăţenii salvaţi au declarat că intenţionau să ajungă în Olanda, respectiv Austria.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii afro-asiatici, respectiv de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi, pentru cetăţeanul sârb.

După încheierea perioadei de carantină, în data de 01.05.2020, faţă de cetăţeanul sârb s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Totodată, cele opt persoane din Irak, Siria, Yemen şi Palestina urmează să fie preluate de structura teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite