Bustul lui Mihai Eminescu din Orșova, vandalizat. Polițiștii îi caută pe făptași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bustul lui Mihai Eminescu din Orșova a fost vandalizat de persoane care au rămas încă necunoscute. Polițiștii fac cercetări pentru a descoperi făptașii. Astăzi, 15 ianuarie, românii îl sărbătoresc pe marele poet.

Bustul lui Mhai Eminescu a fost vandalizat   FOTO Agepres
Bustul lui Mhai Eminescu a fost vandalizat FOTO Agepres

Poliţiştii din Orşova s-au sesizat din oficiu, sâmbătă, cu privire la faptul că bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în parcul „General Ion Dragalina” din municipiul Orșova, a fost inscripţionat cu vopsea de culoare roşie cu texte obscene, informează Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliţiei municipiului Orşova care a efectuat cercetarea la faţa locului. Se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, urmând ca la finalizarea acestora să se propună măsurile corespunzătoare”, precizează IPJ Mehedinţi.

Statuia lui Mihai Eminescu amplasată în parcul „General Ion Dragalina” din municipiul Orşova a fost vandalizată cu o zi înainte de marcarea împlinirii a 173 de ani de naşterea poetului, notează Agerpres.

Nu e un caz singular

Vandalizarea unei statui nu este un caz singular. Imediat după inaugurare, statuia baronului Samuel von Brukenthal din faţa muzeului care îi poartă numele a fost, de asemenea, vandalizată în 2021. Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Sibiu a demarat, atunci o anchetă, în urma căreia a fost desoperită persoana care a aruncat vopsea tricoloră pe statuie. Ridicarea statuii baronului a fost contestată de cei care îl considerau pe acesta responsabil de moartea lui Horea, Cloșca și Crișan.

Nici statuia regelui Charles al III-lea nu a scăpat de actele de vandalism. În toamna anului trecut, activişti ecologişti din grupul „Just Stop Oil” au aruncat cu o prăjitură în statuia de ceară a regelui Charles al III-lea de la celebrul Muzeu londonez Madame Tussauds, în cadrul unei serii de acţiuni de protest ce au început atunci.

Doi membri ai grupului, care au cumpărat bilete de acces în muzeu, au zdrobit o prăjitură cu ciocolată pe faţa statuii de ceară a regelui, un apărător înfocat al mediului. Actul a fost revendicat într-un comunicat „Just Stop Oil”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite