Sute de șacali vor fi extrași în Delta Dunării în 2023. Cine poate participa la vânătoare

0
Publicat:

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunță că a fost semnat noul contract pentru extragerea controlată a 400 de șacali din deltă, în cursul anului 2023.

Șacal în Delta Dunării FOTO: ARBDD
Șacal în Delta Dunării FOTO: ARBDD

Urmare a informărilor înaintate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, privitor la situația actuală a șacalilor din cuprinsul Rezervației, s-a primit aprobarea pentru extragerea a 400 de exemplare din această specie în cursul anului 2023”, anunță ARBDD.

Contractul de Servicii privind îndepărtarea/recoltarea controlată de șacali din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost încheiat cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea.

Având în vedere plângerile populației locale cu privire la pagubele provocate de exemplarele de șacali, studiile recente, cartarea distribuției și evaluările numerice, extragerea se va efectua atât în proximitatea localităților cât și în ecosistemele naturale aflate pe teritoriul administrativ al comunelor: Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A.Rosetti, Maliuc, Crișan, Sulina, Caraorman, Nufăru, Beștepe, Mahmudia, Murighiol, Sf. Gheorghe”, se arată în comunicatul transmis de ARBDD.

Extracția de șacali se va face conform unui program săptămânal, cu înștiințarea UAT-urilor unde se va efectua acțiunea, cu cel puțin 48 ore înainte. Pot participa și vânători cu toate documentele valabile (permis de armă, permis permanent de vânătoare, asigurare) care locuiesc în RBDD.  

Şacalii au devenit o ameninţare pentru oamenii care trăiesc în Delta Dunării. Conform unui raport invocat de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), în rezervaţia naturală ar exista o populaţie de şacali aproximată la 1.800-3.500 de exemplare, dar date exacte nu se cunosc, deoarece o statistică precisă nu s-a mai făcut din anul 2016.

Localnicii spun, însă, că şacalii sunt cu mult mai mulţi, deoarece animalul de pradă asemănător lupului nu are nici un rival, nu este atacat de nimeni şi se înmulţeşte de două ori pe an, născând la o singură fătare între 6 şi 8 pui.

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite