Româncă din Ismail, după atacul rusesc la doi pași de graniță: „Unii au stat pe câmpuri, alții s-au ascuns în beciuri“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ismail, care era un important adăpost pentru persoanele strămutate din alte regiuni ucrainene pe unde trece prima linia a frontului, s-a transformat peste noapte într-un loc nesigur.

Românii din Ismail, oraș situat la aproximativ 15 kilometri de Tulcea, care a fost atacat cu drone și rachete rusești, au trăit clipe de coșmar. 

Natalia Ursu, coordonatoarea Centrului de Informare al României de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, a povestit pentru Libertatea cum au trăit coșmarul: „Se auzeau bubuituri, s-a ridicat un fum negru în jur. Am ieșit în câmp de frică, nu știam ce să fac. La un moment dat am și filmat cu telefonul o dronă care zbura deasupra localității”, povestește Natalia Ursu.

„I-am sunat pe mai mulți români din zonă, nimeni nu dormea. A fost o noapte albă, dominată de frică. Unii au ieșit din case, din blocuri și au stat pe câmpuri sau chiar în stradă, alții s-au ascuns în beciuri. Toți se rugau necontenit lui Dumnezeu pe fundalul unui zgomot foarte mare și a bubuiturilor”, povestește cadrul didactic de etnie română din regiunea Odesa. 

Atac rusesc asupra portului Ismail din Ucraina FOTO Captură video
Atac rusesc asupra portului Ismail din Ucraina FOTO Captură video

 „Speram că suntem în siguranță la Ismail datorită faptului că ne aflăm la un pas de România. Astăzi nu mai suntem siguri de nimic”, susține profesoara. 

Presa ucraineană relatează că dronele, de tip Shahed, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, devenit un port-cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

Acesta nu este primul atac asupra unui port din apropierea României. La 24 iulie, rușii au lovit portul Reni, situat lângă Galați.

În afară de regiunea Odesa, rușii au atacat cu drone și rachete Kievul și împrejurimile sale, precum și regiunile Cernihiv, Harkov, Jîtomir și Vinița.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat miercuri atacurile cu drone efectuate de ruși pe parcursul nopții în regiunea Odesa, unde a fost vizat mai ales portul din Ismail, lângă granița cu România.

Volodimir Zelenski semnalează că atacurile asupra porturile ucrainene reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite