Ciucă: Condamnăm aceste noi atacuri. Rămânem ferm angajați și solidari cu Ucraina și restul lumii libere

0
Publicat:

Fostul premier Nicolae Ciucă a condamnat ultimele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina. Rusia a lansatnoaptea trecută mai multe atacuri cu drone și rachete, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu România, unde ar fi ancorat prima navă care a sfidat blocada rusă către porturile din Ucraina. 

FOTO Guvernul României / Arhivă Adevărul
FOTO Guvernul României / Arhivă Adevărul

„Rusia a atacat din nou portul Ismail. Și de această dată, intenția Rusiei a fost să lezeze capacitatea de export a Ucrainei și să intimideze țările vecine. Condamnăm aceste noi atacuri pline de cruzime care au vizat ținte civile, atacuri care destabilizează aprovizionarea cu hrană a mai multor țări, punând în grav pericol securitatea alimentară mondială. Cerealele ucrainene sunt așteptate în multe colțuri ale lumii, precum Africa, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud”, a transmis fostul premieru, Nicolae Ciucă.

Actualul șef al Senatului României a subliniat că „România rămâne alături de partenerii săi euro-atlantici în susținerea Ucrainei în fața invaziei rusești nejustificate și neprovocate și căutăm permanent soluții pentru deblocarea situației privind exportul cerealelor”.

„Rămânem ferm angajați și solidari cu Ucraina și restul lumii libere în această luptă cumplită, pentru apărarea drepturilor omului și pentru un viitor sigur, unde respectul pentru viețile omenești primează”, a conchis Nicolae Ciucă.  

Raid cu drone după sfidarea blocadei rusești privind cerealele ucrainene

Rusia a lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu România.

Presa ucraineană relatează despre pagube, inclusiv în portul Ismail, unde ar fi fost vizat un depozit de petrol, iar un deputat ucrainean menționează la pagube un siloz de cereale. Potrivit relatărilor din statul vecin, dronele, de tip Shahed, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, devenit un port-cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

Portul Ismail se află la circa 15 kilometri de Tulcea și la circa 60 de kilometri de Galați, fiind și locul unde ar fi ancorat prima navă care a sfidat blocada Rusiei pentru vasele civile care se îndreptau către Ucraina. Nu există informații deocamdată dacă nava respectivă - israeliană - ar fi fost vizată de dronele de fabricație iraniană lansate de ruși.

Acesta nu este primul atac asupra unui port din apropierea României. La 24 iulie, rușii au lovit portul Reni, situat lângă Galați.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite