Zorislav Stoianovici, vlahul din Valea Timocului, îndrăgostit de Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a sosit în România ca student, acum mai bine de zece ani, şi s-a stabilit aici. Absolvent de jurnalistică, Zorislav lucrează acum ca expert în accesarea fondurilor europene şi este căsătorit cu o româncă.

Profil:

Născut. 16 octombrie 1978 (Bor - Serbia)
Educaţie. Jurnalistică (UVT)
Familie. Căsătorit cu Carmen, vor deveni părinţi la primăvară

Situaţia precară din Serbia anilor ’90 l-a „trimis” pe Zorislav spre Timişoara. „Fiecare generaţie spune că e născută la un moment nepotrivit şi că totul merge rău pentru ei. Dar în cazul meu chiar aşa era, era regimul lui Milosevici, după bombardamente, când am devenit conştient de ceea ce vreau în viaţă”, a spus tânărul sârb.

Născut şi crescut într-un oraş minier, acesta a lucrat la un post de radio local şi a dorit să studieze jurnalistica. „Am ajuns la Belgrad şi m-am trezit la realitate. Când am dus dosarul, mi l-au dat imediat înapoi. Mi s-a spus că am liceul greşit şi că sunt multe probleme cu înscrierea mea la facultate, că sunt ocupate toate locurile şi aşa mai departe”, şi-a amintit Zoran.

„Am observat în jurul meu o grămadă de potenţiali studenţi care veneau cu oameni din partidul socialist, sau cu părinţii lor, şi atunci am înţeles că se mergea doar pe linie politică. Dacă aveai părinţii înscrişi în partidul lui Milosevici, intrai fără probleme”, a explicat tânărul sârb.

Un vlah în România


După eşecul de la Belgrad, Zorislav Stoianovici a aflat despre posibilitatea de a studia în România. „Eu speram să ajung la Bucureşti, crezând că poate fi destul de interesant, fiind capitala. Am fost acceptat, dar în ultimul moment mi s-a spus că voi studia la Timişoara, pentru că la Bucureşti toate locurile erau ocupate. Acum pot spune că sunt foarte fericit că am ajuns aici”, şi-a amintit tânărul care este de origine română.

„M-am întors aici pentru masterat, mi-am cunoscut actuala soţie şi toate s-au aranjat în aşa fel încât am rămas aici. Oricum, mi-a fost drag de Timişoara din prima zi”, a spus Zoran, care lucrează ca expert în accesarea fondurilor europene.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ştii despre strămoşii tăi români?
Toţi bunicii au fost români. Nu se ştie exact cum au ajuns acolo. Din cercetările mele personale am aflat că strămoşii din partea tatălui au venit din Ardeal, din zona Clujului, iar cei din partea mamei au venit din Caraş-Severin, de lângă Dunăre.
Care este cea mai mare pasiune a ta?
Întotdeauna am fost pasionat de fotografie. În 2007 m-am apucat mai serios, însă am început să studiez fotografia din cauza producţiei video. Asta vreau să fac în viaţă şi m-am apucat de fotografie ca să înţeleg mai bine compoziţia imaginii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite