Tradiţia de Anul Nou din Banat moare acolo unde s-a născut, la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion şi Paraschiva Sârbu se uită cu nostalgie spre obiceiurile de odinioară
Ion şi Paraschiva Sârbu se uită cu nostalgie spre obiceiurile de odinioară

În trecut, seara de Revelion şi ziua de Anul Nou erau literă de lege pentru distracţia tinerilor. Mici şi mari îmbrăcaţi în haine populare se prezentau la căminul cultural pentru hora de Revelion. Acum, totul s-a dus de râpă, iar singura distracţie este televizorul.

Satul Săceni din judeţul Timiş este la 20 de kilometri de Lugoj. După ce tinerii au plecat la oraş, satul a rămas îmbătrânit, fără nicio perspectivă. Bătrânii de aici îşi aduc aminte de petrecerile de pomină date în noaptea de Revelion. „La Anul Nou toată lumea se pregăte. Tineretul mergea la cămin unde se făcea joc pe muzică populară. Fiecare ducea câte un kilogram de ţuică sau vin, ce avea fiecare. La ora 00.00 se oprea muzica şi se cânta „La mulţi ani!, apoi continua muzica până dimineaţa”, povesteşte Ion Sârbu, unul din bătrânii satului.

Petrecerea „Vasililor”

În prima zi din an este sărbătorită şi ziua de Sfântul Vasile. Bătrânul îşi aduce aminte cu se făceau chefurile de Revelion şi cum dădeau de băut cei cu numele de Vasile. „Erau felicitaţi încă din noaptea de Revelion cei cu numele de Vasile. Mergeam pe la fiecare acasă şi dădeau de băut, iar după aceea hora continua la cămin până în doi ianuarie”, a mai povestit Sârbu.

„Tinerii nu mai ştiu să se distreze”

După Revoluţie, odată cu plecarea tinerilor la oraş, tradiţiile şi obiceiurile de sărbători s-au dus de râpă. „Mergeau tinerii cu plugushorul şi cu capra, veneau din Bârna, o localitate învecinată. Îi aşteptam până seara târziu, dar de vreo 10-15 ani nu mai vine nimeni”, a spus şi Paraschiva Sârbu.

Bătrânii mai spun că tinerii din ziua de azi nu mai ştiu să se distreze. „Tinerii de acum se duc fac discotecă, dacă fac, dar la noi nu mai e nici discotecă, a rămas satul pustiu. Nu mai e o horă ţărănească sau o distracţie, cum era înainte. Căminul Cultural e un dezastru acum. E o clădire părăsită, nevopsit, cu geamurile sparte, cresc buruieni pe lângă el”, a spus Ion Sârbu. Fiul satului mai spune că nici autorităţile nu îşi dau interesul pentru respectarea tradiţiilor. „Nu mai e nimeni interesat să facă un spectacol, să fie un director de cămin măcar pe comună, care să cheme tinerii la cămin”, a mai spus Sârbu.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite