Şoimul Mile, un animal de companie simpatic pentru o timișoreancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beatrix Frosch creşte la bloc un animal de casă mai neobişnuit. Timişoreanca are grijă de o pasăre răpitoare. Ca să îşi poată îngriji şoimul, ea are acasă chiar şi o crescătorie de şoareci de laborator în balcon.

Pasărea a ajuns la Beatrix Frosch în urmă cu patru luni după ce a fost găsită rănită. A fost luată în casă pentru a fi îngrijită. "Șoimul a fost rănit de braconeri și a ajuns la cei din Asociația Peregrinus. Nu poate zbura încă foarte bine. Atunci când l-am luat acasă îi lipseau penele de zbor. Aşa că i-am făcut un implant cu pene de la un uliu păsărar. Am făcut ce a spus veterinarul și am avut grijă de el. Va putea să zboară din nou după ce îi cresc penele înapoi”, a spus Beatrix Frosch.


Până să ajungă din nou în sălbăticie, Mile, cum a fost botezat, a găsit o nouă casă în apartamentul tinerei din Calea Lipovei. „La început nu a fost simplu pentru mama mea, dar s-a obişnuit repede cu noul nostru animal de apartament”, a mai spus tânăra de profesie fizio-kinetoterapeută.



Atunci când Beatrix Frosch iese din casă cu noul ei animal de companie toţi vecinii de la bloc o privesc cu mirare. Şoimul cu ghearele înfipte în mănuşa groasă atrage toate privirile şi este deja vedetă în cartier.

image

Şoimăritul ca profesie

Beatrix Frosch face parte din Asociaţia Peregrinus care se ocupă de şoimărit şi protecţia păsărilor de pradă. Ei pledează pentru legalizarea şoimăritului şi se ocupă de monitorizarea păsărilor. „Păsări rănite se găsesc cel mai des iarna. În căutarea hranei, ele coboară foarte mult şi sunt uneori lovite de maşini. Alte păsări de pradă sunt rănite de către crescătorii de porumbei. Ei nu ştiu însă că păsările de pradă fac selecţie naturală. Nu vor vâna niciodată un exemplar sănătos”, a spus Beatrix.

Şoimii, ulii şi acvilele nu sunt doar îngrijiţi de către membrii asociaţiei, ci şi antrenaţi. „Ele trebuie să îşi păstreze tonusul, pentru a putea vâna din nou în libertate. Toată relația dintre om și șoim se bazează pe foamea păsării. Ea face orice pentru mâncare. Se atașează și emoțional, sunt persoane pe care nu le agrează. Dar tot timpul ea e șefa, nu o poți stăpânii niciodată. E posibil oricând să zboare și să nu se mai întoarcă”, a mai declarat tânăra.


image

Şoimii trebuie antrenaţi pentru tonus şi pentru a putea vâna din nou în libertate.
Beatrix Frosch, crescătoare

Se hrănesc cu şoareci de laborator şi pui

Beatrix are acasă chiar şi o crescătorie de şoareci de laborator în balcon. „Şoarecii de la laborator sunt hrana ideală pentru o pasăre de pradă. Ei reprezintă hrana completă cu proteine, calciu, vitamine si multă energie. O alternativă la şoareci sunt puii de o zi, luaţi de la o crescătorie ”, a declarat Beatrix.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite