Paisie Lugojanul nu răspunde decât la întrebările jurnaliştilor ortodocşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paisie Lugojanu, al doilea om din Arhiepiscopia Timişoarei, cel care conduce din umbră Mitropolia Banatului, a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii care nu sunt ortodocşi.

Paisie Lugojeanul, care a avut o întrevedere cu primarul Nicolae Robu, a fost luat la întrebări pe holurile primărie de ziariştii în privinţa lucrărilor care au loc la treptele Catedralei Mitropolitane. Acestea vor costa peste 100.000 de euro, jumătate din banii fiind din bugetul Consiliului Local.

„Nu vi se pare o sumă prea mare pentru reablitarea unor trepte?”, a fost întrebarea pertinentă a reporterului de la o televiziune.

Paisie s-a oprit pentru o clipă, apoi a răspuns cu o altă întrebare: „Dumneavostră sunteţi ortodoxă?”. 
 

Pentru că nu a primit niciun răspuns, preotul şi-a continuat drumul, în timp ce unul din consilierii săi, pe post de gardă de corp, a călcat pe picioare jurnaliştii să facă loc şefului său. Pentru a salva momentul hilar, Paisie s-a oprit din nou, fiind dispus să îi asculte pe ziarişti şi rugându-l pe consilier să îşi ceară scuze. 

„Toată lucrarea pentru reabilitarea treptelor costă cam 400.000 de lei. Ce se va face practic cu aceşti bani? E mult, e puţin? Vorbim de echivalentul a două apartamente”, a urmat întrebarea unui alt jurnalist. 

După câteva momente de gândire, Paisie a întrebat din nou: „Sunteţi ortodoxă?... Dacă sunteţi ortodoxă vă răspund!”. 

Vice-vicarul a primit răspunsul aşteptat, iar apoi a trecut la explicaţii: „Mai întâi de toate există o hotărâre a Consiliului Eparhial privitor la această lucrare. Evaluarea lucrării, adică a demontării şi montării scărilor este prevăzută şi verificată de către comisia tehnică şi va cuprinde trepte din blocuri masive de piatră”, a spus Paisie.


 „Aceste blocuri de piatră costă atât de mult?”,  a venit o altă întrebare incomodă. „Poate ar trebui să vă interesaţi şi dumneavostră înainte de a pune întrebări”, a replicat preotul. 


Apoi, a afirmat că tot ce se întâmplă la biserică este cu sprijinul credincioşilor.


„Cam câţi ortodocşi sunt în judeţul Timiş? Mergeţi în Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi vedeţi cum credincioşii bisericii ortodoxe române sprijină lucrările care se desfăşuară în biserică. Prin acela că dumnealor plătesc impozite către stat. Comisia tehnică a Arhiepiscopiei Timişoara a evaluat lucrările astfel încât costurile să fie minime”, a declarat Paisie Lujojeanul. 


12 trepte. 100.000 de euro. Este costul minim? Adică 8.000 de euro pentru o treaptă?”, a primit replica. „Să vedem cum evaluaţi minimul. În funcţie de ce?”, a răspuns Paisie. 
 

Când un alt jurnalist a încercat să afle de ce era nevoie de această lucrare şi dacă treptele erau atât de roase de timp, Paisie Lugojanul l-a luat şi pe acesta peste picior. „Dumneavostră ce specialitate aveţi?...Trebuie să ştiţi că timp de 67 de ani, treptele catedralei nu au suferit nicio modificare, nicio intervenţie pentru restaurarea lor”, a mai spus P.S. Paisie Lugojanul, care s-a grăbit la întâlnirea cu primarul, deşi acesta nu era încă în cabinetul său.


Citiţi mai multe despre lucrările de la Catedrala Mitropolitană:

Mitropolia Banatului investeşte peste 100.000 de euro pentru repararea treptelor de la Catedrală

 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite