Mario Şerban creşte peşti exotici în 60 de acvarii
0Timişoreanul îşi dedică tot timpul celor mai colorate vieţuitoare marine pe care le tratează ca pe prietenii săi.
PROFIL
Născut: 12. 04. 1977
Studii: Grupul Şcolar Industrial „Emanuil Ungureanu”
Experienţă: De un an are autorizaţie de crescător de peşti exotici pe care îi comercializează
Familie: Necăsătorit
Copilăria şi-a dedicat-o muzicii şi în primii opt ani de şcoală a învăţat la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, unde a studiat vioara şi pianul. Pasiunea lui de mic copil au fost peştii şi orice specie nouă pe care o vedea îl făcea curios.
„A fost o pasiune pentru mine şi din pasiune am început să fac acvarii singur”, a spus Mario. Tocmai pentru că este îndrăgostit de ceea ce face acum are grijă ca peştii pe care îi înmulţeşte şi îi creşte să fie bine trataţi. „Sunt ţinuţi ca în palmă, cum s-ar spune”, a zis timişoreanul.
Primul acvariu din pasiune
Atunci când a început să se ocupe mai serios de peştii exotici a avut un simplu acvariu. „Am furat şi meserie de la un prieten al meu, foarte pasionat, şi mi-a plăcut aşa că am continuat”, a spus crescătorul.
Acum a ajuns să aibă aproape 60 de acvarii, de mărimi diferite, de la cinci, zece litri, la acvarii de 300 de litri, pe care le ţine într-o cameră. Pentru că îi place ca peştii lui să aibă toate conciţiile a gândit un sistem de acvarii special pentru peştii care urmează să facă pui. „Merg pe producţie proprie pentru că ştiu că sunt peştii sănătoşi şi nu au boli”, a explicat tânărul.
Atent cu peştii lui
Are acum 30 de specii diferite de peşti exotici pe care îi hrăneşte cu cea mai bună hrană, îi ţine la temperatura potrivită pentru fiecare dintre ei şi are grijă ca acvariile lor să fie mereu curate ca lacrima.
„Sunt mai tot timpul cu ei. Trebuie să faci curat, să schimbi filtrele, să schimbi apa”, a enumerat Mario câteva din lucrurile pe care le face constant pentru peştii lui. Mai mult, pentru că s-a obişnuit să îi trateze regeşte, timişoreanul are grijă să le amenajeze cele mai frumoase acvarii. „Pentru un acvariu frumos contează şi aranjamentul lui. Dacă stau să mă gândesc, îmi vin o grămadă de idei pentru amenajarea acvariilor”, a mai spus tânărul. „Am şi testere de apă şi verific ph-ul apei, în funcţie de zona în care locuieşte clientul”, a explicat Mario.
Timişoreanul ştie o mulţime de detalii despre fiecare specie de peşte în parte şi se documentează constant pentru a-i cunoaşte şi mai bine. „Am citit şi am mai furat de la unul, de la altul ce e bine, ce nu e bine. În general citesc pe internet informaţii de pe site-uri străine”, a mai spus crescătorul.
Întrebări şi răspunsuri
Ce peşti ţi-ar plăcea să ai şi nu ai?
Mi-ar plăcea să am peşti marini, dar e foarte costisitor să îi întreţii. Trebuie se cumperi chiar şi apa şi e nevoie de 200 de litri pentru cinci peşti. Dar mi-aş dori un acvariu cu peşti marini pentru că acolo totul e viu, ai pietriş, corali, anemone.
Ce sfaturi ai pentru cei care îşi fac acvarii?
Să înceapă cu un acvariu mai micuţ şi să lase pe cineva care se pricepe să îl amenajeze. Să nu facă ghiveci în acvariu, adică să nu bage foarte mulţi peşti diferiţi acolo.
Ce-i place
„Îmi place corectitudinea şi oamenii care sunt punctuali. Îmi place să fiu fair-play cu oamenii şi ei să fie fair-play cu mine”.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii incorecţi, mincinoşi. Nu-mi place laşitatea. De aceea nu m-am asociat cu nimeni”.