Fântâna cu pești din Timișoara este aproape gata. Se fac ultimele probe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântâna a fost construită în anul 1957, iar la început avea o formă de stea cu cinci colţuri pe care erau aşezaţi peştii din bronz. De atunci au mai avut loc câteva modificări ale formei bazinului.

Fântâna cu pești e în probe FOTO Ștefan Both
Fântâna cu pești e în probe FOTO Ștefan Both

Lucrările de reabilitare a fântânii a început în martie 2021, la un an de la semnarea contractului pentru reabilitare. Deşi termenul de finalizare trecut pe panoul de pe şantier era februarie 2022, lucrările nu s-au încheiat nici până acum. Vestea bună e că acum chiar se fac ultimele pregătiri.

Vestea a fost dată de viceprimarul Cosmin Tabără, care a postat și un video de la probe.

„Fântâna cu pești, un simbol al Timișoarei, este aproape de finalizare. Se fac ultimele probe înainte de a fi redată timișorenilor!”, a anunțat Cosmin Tabără pe Facebook

Contractul de aproximativ 650.000 de lei a fost semnat în 2019 cu firma JDA Consult, al cărui unic acționar, Deian Adrian Jifcu, este membru PNL.

Fantana cu pesti FOTO Stefan Both jpg2 jpg

Firma care s-a ocupat de reabilitare a fost inclusiv penalizată de primărie.

„Firma care a câștigat acest contract este una care are pedigree liberal. A semnat că va finaliza lucrarea în 12 luni: două luni proiectarea și 10 luni execuția. Atunci, lucrările au fost sistate de fostul primar, presupun pentru că era campanie electorală și nu voia acest șantier sau poate că știa ceva despre seriozitatea acestei firme. În mai anul trecut am dat ordinul de începere, dar, din păcate, firma nu a mai avansat. De aceea de săptămâna trecută am intrat în penalizări. Sunt 3.500 de lei pe zi. Le vom aplica din prima zi de întârziere”, declara în vară primarul Dominic Fritz.

Fantana cu pesti FOTO Stefan Both jpg

Fântâna arteziaznă, cunoscută şi sub numele de Fântâna cu peşti din centrul Timişoarei a devenit un loc emblematic în oraş. Nu este un monument istoric, însă se încadrează cu arhitectura de azi a Pieţei Victoriei. Fântâna a fost construită în anul 1957, iar la început avea o formă de stea cu cinci colţuri pe care erau aşezaţi peştii din bronz.

Pe fântâna în prima ei variantă au fost filmaţi, în 1969, membrii formaţiei Phoenix cântând melodia „Totuşi sunt ca voi”.

De atunci au mai avut loc câteva modificări ale formei bazinului.

Iluminarea arhitectonică a fântânii s-a făcut în primul mandat al primaului Nicolae Robu, atunci când a fost iluminată şi statuia de lângă, “Lupoaica cu pui” – dăruită Timişoarei în 1926 de oraşul Roma.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite