Dominic Fritz, alături de iubitorii de animale. Vrea să abroge HCL-ul absurd prin care e nevoie de acordul vecinilor pentru deţinerea de câini şi pisici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic şi câinele Lexie
Dominic şi câinele Lexie

Dominic Fritz a transmis că va propune Consiliului Local să abroge HCL-ul şi să o înlocuiască cu un regulament care prevede dreptul timişorenilor de a avea animale de companie, cu respectarea drepturilor vecinilor, "dar fără a menţine această restricţie absurdă".

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis, definitiv, să menţină o hotărâre de Consiliu Local din 2007 care îi obligă pe cei care vor să deţină animale de companie şi locuiesc la bloc să obţină acordul vecinilor. Această decizie a împărţit din nou societatea timişoreană. Iubitorii de animale susţin că nu este normal ca un vecin să decidă dacă poate sau nu să ţină în apartamentul său un câine sau o pisică, şi că este vorba de o gravă încălcare a unor drepturi şi libertăţi.

Alături de iubitorii de animale este şi noul primar al Timişoarei, Dominic Fritz. Edilul a anunţat că va cere abrogarea HCL-ului care obligă proprietarii să ceară acordul vecinilor. 

“Probabil aţi aflat de aventura în instanţă a unei hotărâri de Consiliul Local adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timişoara în 2007 care obligă proprietarii animalelor de companie să ceară acordul vecinilor de bloc. 

Această HCL a fost contestată în instanţă de un deţinător de animale de companie. Azi a pierdut procesul - Primăria a câştigat, dar asta nu mă bucură. 

Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL şi să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timişorenilor de a avea animale de companie - da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menţine această restricţie absurdă”, a transmis Dominic Fritz.

Art.21 alin.g din HCL nr.206/26.05.2009 spune că în Timişoara este contravenţie “deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului locatarilor din şase apartamente limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj al apartamentului de deţinere al animalului de companie”.

Asociaţie Micaela a iniţiat în 2019 o campania de modificarea unui HCL, care interzice deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul vecinilor.

Fostul viceprimar al Timişoarei, Farkas Imre, a încercat iniţiţierea modificării HCL-ului, însă acest lucru nu s-a întâmplat în vechea administraţie.

 

“Nu cred că numai animalele deranjează. Sunt şi vecini care folosesc o bormaşină, la ora 11 seara. Altul urlă, aruncă frigiderul pe geam. Convieţuirea cu asemenea oameni e complicată. Acest HCL e făcut în 2007, cred că de atunci ne-am mai emancipat. Undeva ar fi suficient un gentlemen's agreement. Nici măcar nu ar trebui să dovedim cum e câinele, dacă nu deranjează, dacă e curat. Aici câinele nici măcar nu e de vină. Întotdeauna la stăpân e problema… Câteodată ne înţelegem mai bine cu animalele decât cu semenii noştri. Nu cred că am dreptul să-i spun unui cetăţean ce copanie să-şi ia…Din păcate, de multe ori atunci când noi scoatem o lege, foarte mulţi abuzează de ea. E clar că această hotărâre trebuie anulată, rescrisă, regândită. Până la urmă o să găsim o soluţie să nu ne mai confruntăm cu abuzuri în urma cărora săracul animal are de suferit”, spunea Farcas Imre.  

Procesul prin care a fost cerută anularea hotărârii de Consiliu Local a fost deschis în mai 2019, la Tribunalul Timiş. Timişoreanca a arătat în instanţă că, din punctul său de vedere, „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

Vă mai recomandăm:


Câini sau pisici la bloc, numai cu acordul vecinilor! Cum motivează instanţa această decizie

Primii paşi pentru eliminarea unei hotărâri care interzice deţinerea câinilor fără acordul vecinilor: „Cred că din 2007 ne-am mai emancipat“

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite