Primii paşi pentru eliminarea unei hotărâri care interzice deţinerea câinilor fără acordul vecinilor: „Cred că din 2007 ne-am mai emancipat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de strângere de semnături pentru anularea Hotărârii de Consiliu Local din 2007, care interzice deţinerea de animale de companie în apartament fără acordul vecinilor, dă roade.

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni ai Timişoarei, dar şi consilieri locali susţin eforturile asociaţie Micaela, cea care a iniţiat campania de modificarea unui HCL, care interzice deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul vecinilor.

Viceprimarul Farcas Imre, a declarat că a sosit timpul să se renunţe la această regulă şi în oraşul de pe Bega, aşa cum au făcut deja oraşe precum Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanţa, Braşov, Satu Mare sau Oradea.

“Nu cred că numai animalele deranjează. Sunt şi vecini care folosesc o bormaşină, la ora 11 seara. Altul urlă, aruncă frigiderul pe geam. Convieţuirea cu asemenea oameni e complicată. Acest HCL e făcut în 2007, cred că de atunci ne-am mai emancipat. Undeva ar fi suficient un gentlemen's agreement. Nici măcar nu ar trebui să dovedim cum e câinele, dacă nu deranjează, dacă e curat. Aici câinele nici măcar nu e de vină. Întotdeauna la stăpân e problema… Câteodată ne înţelegem mai bine cu animalele decât cu semenii noştri. Nu cred că am dreptul să-i spun unui cetăţean ce copanie să-şi ia…Din păcate, de multe ori atunci când noi scoatem o lege, foarte mulţi abuzează de ea. E clar că această hotărâre trebuie anulată, rescrisă, regândită. Până la urmă o să găsim o soluţie să nu ne mai confruntăm cu abuzuri în urma cărora săracul animal are de suferit”, a spus Farcas Imre, în timpul unei emisiuni transmisa de Radio Timisoara in direct din mijlocul petiţionarilor.  

Imagine indisponibilă


Marius Pentelescu, realizator Radio Timişoara, Mihaela Graure - preşedinte Asociaţia Micaela, viceprimarul Farkas Imre şi Ciprian Surdan

Art.21 alin.g din HCL nr.206/26.05.2009 spune că în Timişoara este contravenţie “deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului locatarilor din şase apartamente limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj al apartamentului de deţinere al animalului de companie”.

“Sunt oameni ca pur şi simplu nu doresc să aibă animale în bloc”

Iniţiativa de anulare a acestui HCL abuziv a pornit de la cazul unui timişorean care s-a văzut nevoit să renunţe la câinele său de care a stat alături nouă ani, după ce s-a mutat într-un apartament nou, în centrul oraşului. Ciprian Surdan nu a primit acceptul de la un singur vecin şi a fost amendat de Poliţia Locală. 

“M-am mutat în Piaţa Victoriei, într-un bloc. Am luat acordul vecinilor pentru câinele meu, un collie de nouă ani. Cel de sus a fost de acord, la fel şi cel de jos şi cel din dreapta. Cel din stânga nu doreşte în niciun fel să semneze. De nenumărate ori am vorbit cu el. Problema e că nici măcar nu stă aici, vine doar din când în când, să vadă cum e apartamentul. El stă în alt judeţ. Sunt oameni ca pur şi simplu nu doresc să aibă animale în bloc. Eu nu pot să fiu în legalitate pentru că el nu îmi dă aordul. După 11 luni de zile, m-am trezit cu amendă de 800 de lei, de la Poliţia Locală. Am contestat-o în instanţă, ne judecăm”, a declarat Ciprian Surdan, economist de meserie.  

Imagine indisponibilă

Până la rezolvarea problemei, Surdan îşi ţine câinele la o pensiune de animale. “Îl am de la două luni, acum are nouă ani. De el nu mă despart, cu siguranţă. Trebuie rezolvată problema. În cazul meu sunt sute de persoane. Există şi un proces pe rol, un avocat a cerut deja în instanţă schimbarea acestui HCL”, a mai spus Surdan.

“E total nedrept să încurajăm abandonul, în loc să încurajăm adopţia”

Mihaela Graure, preşedintele asociaţiei care a iniţiat campania, susţine că animalele sunt de fapt victime ale meschinăriei oamenilor. 

“Această hotărâre este abuzivă şi prin prisma faptului că de multe ori sunt cetăţeni care nu au nicio problemă cu patrupedul, cu animalul de companie, au o problemă personală cu proprietarul. Este ce mai bună soluţie să se răzbune pe el, îi face reclamaţie şi imediat Poliţia Locală vine la uşă cu amenda. Fiecare om are dreptul să deţină animale de companie. E total nedrept să nu-I permitem omului să îşi ia un animale de companie, dacă el doreşte. E total nedrept să încurajăm abandonul, în loc să încurajăm adopţia. Prin aceast HCL îi determinăm pe proprietari să îşi arunce animalele în stradă. Nu există soluţii. Da, nu am nimic împotrivă, să fie sancţionaţi cei care nu respectă legea”, a declarat Mihaela Graure. 

Imagine indisponibilă

Acţiunea de strângere de semnături a început în 9 octombrie, la intrarea în Parcul Central. Iubitorii de animale mai pot semna petiţia până miercuri, 23 octombrie, inclusiv. 


Citiţi şi:
 

Semnături pentru ca oamenii să aibă dreptul să ţină în apartamente câini şi pisici fără aprobarea vecinilor

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite