Cât de sigure sunt cabinetele stomatologice. Oamenii ocolesc dentistul din cauza pandemiei. Ce cred infecţioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia de coronavirus pune presiune pe cabinetele de stomatologie din România. De frica îmbolnăvirii, mulţi renunţă să se mai ducă la dentist, excepţie făcând totuşi cei care au urgenţe.

Încă din primăvară, stomatologia a fost numită drept una dintre cele mai expuse profesii, din punctul de vedere al riscului de infecţii. 

Au fost voci care au spus că există pericolul ca noul coronavirus să se răspândească mai uşor la stomatolog. Totuşi, unul dintre cele mai recente studii publicate de American Dental Association (asociaţie non profit, reprezentând 163.000 de membri dentişti), arată faptul că politicile de siguranţă aplicate în domeniul stomatologiei indică o rată scăzută de infectare în această ramură medicală. 

Medicii stomatologi spun că ei au fost nevoiţi să ia măsuri speciale şi înainte de pandemie. 

„Prin formarea noastră, ca medici stomatologi, am fost pregătiţi întotdeauna să lucrăm în condiţii deosebite. În sensul că avem contact direct cu pacienţii, care pot să aibă sau nu diferite afecţiuni infecto-contagioase. Încă din facultate şi rezidenţiat am fost învăţaţi să lucrăm cât se poate de steril şi să ne protejăm. Şi înainte de pandemie am lucrat cât mai steril cu putinţă, să ne protejăm atât pe noi, cât şi pacienţii. Aveam capelină, mască, vizieră, mănuşi de unică folosinţă. Se foloseşte dezinfectant la rece şi la cald”, a declarat Mihaela Cuţui, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Timişoara.

La începutul pandemiei de coronavirus s-a spus că medicii stomatologi folosesc acea turbină, prin care se degajă aerosoli, acele picături numite Flügge, prin care se transmite şi SARS-Cov-2.

„Din practică, chiar dacă suntem una din profesiile cele mai expuse, rata de infectare a colegilor, şi aceea mică, nu a fost din cabinet. Pur şi simplu medicii au avut alte contacte, familiale, de amiciţie, de unde s-au infectat. Rata este mai mică decât într-un spital sau într-un supermarket”, a mai spus Mihaela Cuţui. 

Imagine indisponibilă

Conform medicului Mihaela Cuţui, mai bine de jumătate din clienţi au renunţat să mai meargă la stomatolog. 

„Ţinând cont de această stare de isterie şi de frică, pacientul îţi vine la ora actuală doar datorită unor situaţii de forţă majoră. Asta înseamnă o urgenţă sau dacă există o problemă estetică, i s-a rupt o lucrare, nu poate să vorbească. Altfel, nu vin. În starea aceasta generală de panică, autorităţile nu comunică cum trebuie, lumea este prudentă. E de înţeles”, a completat Mihaela Cuţui.

Zvonuri despre suspendarea activităţii cabinetelor

În rândul medicilor stomatologi s-a răspândit deja un zvon potrivit căruia autorităţile centrale se pregătesc de o nouă măsură restrictivă, şi anume închiderea cabinetelor stomatologice. Vor putea merge la stomatolog doar cei care au probleme urgente, ca în timpul ordonanţelor militare. 

„Lucrurile sunt destul de complicate. Cred că sunt anumite interese, se umblă la Bucureşti, prin ministere, ca să se închidă cabinetele stomatologice. Ori nu cred că e normal să îmi interzică dreptul la muncă. Noi nu avem organizaţii care să apere interesele profesioniştilor. Dar dacă vor dori să închidă cabinetele, încalcă şi dreptul la sănătate al pacientului. Ce o să facem? Din ce plătim facturile şi totul? Oamenii tac, pentru că sunt obedienţi în sistem. Sistemul medical românesc a ajuns aşa cum a ajuns pentru că s-a aplecat capul şi au început să pască. Nu poţi să spui adevărul, asta este tragedia”, a adăugat Cuţui.

„Este mult mai controlabil un cabinet de stomatolgie decât un supermarket”

Am încercat să vedem ce spun specialiştii, medicii epidemiologi şi infecţionişti. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a şi participat la o serie de dezbateri pe Skype cu medicii stomatologi, exact pe această temă. 

„Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti a organizat încă din toamnă astfel de întâlniri, la care am participat şi eu. Medicii stomatologi au ştiinţă despre tot ce trebuie făcut ca să nu se transmită coronavirusul. Spre ei, o dată, şi aici trebuie să aibă grijă la materiale de protecţie şi echipament, iar pe de cealaltă parte, spre cei care intră în cabinetele dentare. Aici e dezinfecţia suprafeţelor, dezinfecţia aerogenă. Este mult mai controlabil un cabinet de stomatologie decât un supermarket, unde nu se păstrează aproape nicio regulă. Eventual se poartă mască, dar şi aia incorect. Medicii stomatologi lucrează în prima linie, ei trebuie să lucreze cu orice pacient ca şi cum acesta ar fi infectat. Medicii se echipează şi se comportă ca şi cum pacientul ar fi posibil pozitiv”, a declarat Carmen Dorobăţ.



 

Imagine indisponibilă

Medicul infecţionist susţine că pericolul cel mare nu este în cabinetele stomatologice. „Unii văd că sunt isterizaţi de cabinetele stomatologice, dar se duc la întâlniri cu alte sute de persoane, care cu mască, care fără mască. Nu are logică să se ia o măsură de suspendare a activităţii dentiştilor. Ele trebuie să rămâne deschise, bineînţeles că vorbesc de cele care urmează şi respectă toate regulile, este controlat din punct de vedere epidemilogic, are medici responsabili. DSP-urile trebuie să verifice corectitudinea funcţionării acestor cabinete”, a punctat Carmen Dorobăţ. 

Aparaturi medicale speciale pentru siguranţa pacienţilor

Există clinici care au făcut investiţii mari pentru achiziţionarea de echipamente speciale pentru siguranţa pacienţilor. Este şi cazul clinicii doctorilor Dorin Bratu şi Emanuel Bratu din Timişoara.

„Respectarea protocoalelor de sterilizare, de igienizare şi de curăţenie datează cu mulţi ani înaintea crizei, astfel că în momentul declanşării pandemiei, aveam deja instalate aparate de dezinfectat mâinile pe fiecare etaj al clinicii în sălile de aşteptare, dar şi cabinetele medicale erau dotate cu aparate de sterilizare cu ultraviolete, cu aparate de sterilizat instrumentarul, iar toate protocoalele medicale au fost şi suntrespectate cu stricteţe”, a spus Emanuel Bratu.

În vederea protejării sporite, clinica din Timişoara a investit peste 10.000 de euro pentru achiziţionarea unor aparaturi medicale utilizate ca măsuri de siguranţă suplimentare: lampa cu ultraviolete care sterilizează suprafeţele, aparate de sterilizare a aerului ce funcţionează în timpul manoperelor de tratament sau aspiratorul de aerosoli. 

Vă recomandăm şi:

Stomatolog condamnat pentru vânzare de droguri luate de pe Darknet. Unde se află traficantul

La cât timp trebuie să schimbată periuţa de dinţi. Recomandarea medicului stomatolog

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite