La cât timp trebuie să schimbată periuţa de dinţi. Recomandarea medicului stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Periuţa de dinţi are o durată de folosire limitată şi trebuie schimbată periodic, astfel încât igiena orală să nu ne fie pusă în pericol. Medicul stomatolog Adrian Mina explică la cât timp ar trebui făcut acest lucru.

Folosirea periuţei de dinţi reprezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor care provoacă boli ale gingiilor, apariţia leziunilor carioase şi a respiraţiei urât mirositoare.

„Perii drepţi, un mâner curat şi uşor de prins sunt cele mai bune metode pentru a naviga în spaţiile greu accesibile din cavitatea orală. O perie moale va elimina eficent placa bacteriană care se acumulează pe toate structurile cavităţii orale, în special la nivelul coletelor dinţilor.

Dacă urmaţi recomandarea standard de spălare a dinţilor timp de 2 minute de două ori pe zi, este o masură suficientă pentru a vă proteja dinţii de apariţia leziunilor carioase. Folosirea mijloacelor secundare de igienă (aţă dentară, perii interdentare, etc) între mese şi după o gustare cu zahăr este un pas suplimentar pe care îl puteţi face pentru a fi proactivi în prevenirea cariilor dentare.

Periajul de două sau mai multe ori pe zi este încă considerat standard pentru o periuţă de dinţi manuală. În acest ritm de utilizare, perii vor începe să cadă şi să devină uzaţi sau răsuciţi în decurs de aproximativ 3 luni. Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor sfătuiesc, de asemenea, să înlocuiţi periuţa de dinţi la fiecare 3 până la 4 luni sau ori de câte ori pare a fi uzată. Odată ce perii din periuţa de dinţi încep să-şi piardă rigiditatea, periuţa de dinţi trebuie să fie schimbată”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Cât de des ar trebui să schimbaţi un cap electric de periuţă de dinţi

„Capetele periuţelor de dinţi electrice vă curăţă suprafaţa dinţilor prin rotire sau vibraţie rapidă. Aceste capete de periuţă de dinţi au peri de nailon care se pot uza după utilizare regulată. Mai mult, filamentele sunt mai scurte, ceea ce înseamnă că se pot deteriora mai repede. Schimbaţi capul periuţei de dinţi electrice la fiecare 12 săptămâni sau chiar mai devreme. Periuţele de nouă generaţie pot fi folosite împreună cu o aplicaţie care vă poate notifica atunci când timpul mediu de folosire al unui cap de periuţă a trecut şi necesită înlocuire”, recomandă medicul.

Alte motive pentru a vă schimba periuţa de dinţi

„Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei aţi fost bolnav, este o idee bună să înlocuiţi periuţa de dinţi. Precum şi periuţele de dinţi a tuturor celorlalţi membrii ai familiei. Infecţiile virale şi

bacteriene, cum ar fi streptococul beta-hemolitic de grup A, sunt deosebit de îngrijorătoare şi reprezintă un motiv bun pentru a vă schimba vechea periuţă de dinţi cu una nouă.

S-ar putea să doriţi să schimbaţi periuţele de dinţi pentru copii mai des decât la fiecare 3 luni”, este de părere medicul stomatolog.

Cum să ai grijă de periuţa ta de dinţi

„Nu împărtăşiţi periuţa de dinţi cu altcineva, nici măcar cu membrii familiei voastre. Dacă periuţa de dinţi este depozitată într-un recipient cu alte periuţe de dinţi, încercaţi să nu lăsaţi capetele să se atingă.

După periaj, clătiţi periuţa de dinţi cu apă de la robinet. Nu trebuie să utilizaţi un dezinfectant, apă de gură sau apă fierbinte pentru igienizare.

De asemenea, nu aveţi nevoie de un recipient special închis pentru a vă menţine periuţa de dinţi curată atunci când nu este utilizată. Unele dintre aceste recipiente pot încuraja creşterea mucegaiului sau răspândirea bacteriilor.

Pentru a vă întreţine periuţa de dinţi şi pentru a profita la maximum de durata de viaţă, utilizaţi doar propria periuţă de dinţi şi păstraţi-o în poziţie verticală şi lăsaţi-o să se usuce la aer. Planificaţi să înlocuiţi periuţele de dinţi la fiecare 3-4 luni şi marcaţi-vă pe calendar data achiziţiei, astfel încât să vă amintiţi când este timpul să le înlocuiţi”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite