Cartierele de lux au devenit cartiere-fantomă unde tineri de succes trăiesc ca în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele rezidenţiale construite în comunele periurbane ale Timişoarei au rămas fără locatari. Cei care şi-au cumpărat locuinţe înainte de criză au plătit dublu faţă de preţul cerut acum pentru un apartament nou. Aceştia trăiesc aproape la fel ca şi în Canada, unde densitatea populaţiei este de 3,5 locuitori pe kilometru pătrat.

Au muncit din greu ca să poată obţine un credit bancar pentru cumpărarea unui apartament. Cam astfel ar putea fi rezumată, într-o singură frază, povestea tinerilor care locuiesc în cartierele rezidenţiale nou construite. Cei mai mulţi au sub 35 de ani şi au reuşit să-şi cumpere apartamentele înainte de crahul imobiliar, iar acum trăiesc înconjuraţi de singurătate. Sunt însă şi destui oameni fericiţi care trăiesc în aceste zone şi care se declară mulţumiţi, în special, de liniştea care s-a aşternut în jurul lor. Aici zgomotul produs de maşini este uitat, baruri, cluburi, magazine sau farmacii nu există. Printre mormane de moloz, blocuri şi case rămase în cărămidă, există oameni care îşi duc liniştiţi viaţa de zi cu zi. Ziua sunt oameni de succes, care muncesc în Timişoara la firme importante. Seara se adună împreună la grătare în curtea interioară a blocurilor, stau de vorbă cu vecinii pe scările din curte, iar unii dintre ei şi-au descoperit pasiuni simple, cum ar fi grădinăritul. Aceasta este, pe scurt,  povestea orăşenilor care trăiesc la marginea metropolei.

„Este linişte, verdeaţă. Nouă ne place foarte mult şi, împreună cu puţinii vecini, ne strângem seara în curte şi facem câte un grătar. În curând, ne vom amenaja un spaţiu verde, cu copaci, în spatele blocului, cu grătare construite unde să stăm seara”, a povestit Alin Boce, locatarul unui astfel de bloc, situat într-un cartier rezidenţial din comuna timişeană Giroc. În timpul zilei, când sunt liberi, tot cu vecinii stau şi socializează, ca altădată în casele de la ţară pe prispă.

image

Negocieri ca la piaţă pentru blocuri de lux

Viaţa de orăşean la ţară

Acelaşi cartier, alt bloc, locatari la fel de tineri. Aici nu au fost făcute încă finisajele, iar jumătate dintre apartamente nu sunt ocupate. Andreea Vâlceanu, o tânără de 26 de ani, a achiziţionat apartamentul recent, la doar 38.000 de euro pentru două camere. Aici nu are nicio problemă cu vecinii ce ar putea fi deranjaţi de câinele său, care poate lătra acum nestingherit.

image

„Nu îmi lipseşte nimic, este linişte, mai ales că suntem puţini”, a spus tânăra. În alte judeţe din Vest, pentru a fenta criza, constructorii s-au reorientat. De trei ani, cel mai important proiect imobiliar din Deva nu a adus niciun euro investitorilor, astfel că aceştia se află în negocieri cu un lanţ hotelier. „Din punct de vedere al valorificării investiţiei, Central Residence este o decepţie până acum. Criza ne-a obligat să ţinem blocaţi în acest proiect aproape cinci milioane de euro”, a spus Marius Vărgaş, unul din asociaţii care au finanţat acest proiect.

Citiţi aici despre fantoma imobiliară din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite