Târgu-Mureş: Primăria a blocat achiziţioarea de echipamente pentru 112
0
Anul acesta ar fi trebuit să se monteze mai multe camere de supraveghere în oraş şi să se achiziţioneze mai multe echipamente care ar fi ajutat bolnavii cronici să beneficieze de intervenţia echipajelor de salvare.
Municipalitatea intenţiona ca în 2010 să achiziţioneze până la 100 de camere de supraveghere video în oraş. „Din păcate bugetul nu ne permite. Am fi dorit să montăm mai multe camere de supraveghere şi să mai achiziţionăm nişte echipamente pentru 112, dar nu ne permitem“, a precizat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Primărie Târgu-Mureş.
O parte din echipamentele care urmau să fie achiziţionate pentru 112 ar fi ajuns la bolnavii cronici din oraş, cu vârstă înaintată şi care nu au niciun aparţinător. Aceste sisteme i-ar fi ajutat să beneficize de intervenţia echipajelor de salvare într-un timp mult mai scurt.
Intervenţie rapidă în timp foarte scurt
„La ora actuală doar 20 de bolnavi cronici din oraş, cuvârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, care beneficiază de aceste echipamente speciale. Ele constau într-o telecomandă cu buton şi un dispozitiv care se montează în priză. Acestea sunt conectate la 112, iar în momentul în care bolnavului i se face rău, apasă doar pe buton şi nouă, pe monitoare, ne apare alerta, împreună cu datele de contanct ale pacientului şi şi istoricul medical. În acel moment, maşina a plecat urgent la faţa locului şi de-abia apoi confirmăm apelul. Se câştigă astfel un timp de 1 minut şi 20 de secunde, care pentru un cardiac, de exemplu, este vital“, a explicat Sergiu Olteanu, coordonator de la 112.
Vârstincii au nevoie de astfel de echipamente
Bătrânii cred că aceste echipamente speciale le-ar fi de mare ajutor şi spun că s-ar simţi mult mai în siguranţă. „Când ai probleme cu sănătatea, aceste telecomenzi s-ar dovedi utile, mai ales dacă nu te poţi mişca din pat “, a spus Matilda Laczko, de 63 de ani.
În schimb, alţi bătrâni se tem mai mult de hoţi decât de boală şi spun că ar folosi echipamentele ca sistem antiefracţie. „Eu sunt sănătos tun. În viaţa mea am fost o singură dată la medic, la dentist. În schimb, mi-e frică să nu vină vreun hoţ peste mine în casă şi când sunt singur mi-ar prinde bine telecomanda asta cu buton de panică“, a spus Imre Laczko, de 66 ani.
Dispecerat unic în România şi Europa
Dispeceratul 112 din Târgu-Mureş este unic în ţară şi Europa. Aici se lucrează integra, cu un câte un expert de la Poliţie, Pompieri, Poliţia Comunitară, Jandarmerie şi medic SMURD sau de la Ambulanţă, după caz. Disepceratul de la 112 Târgu-Mureş este singurul care utilizează echipamentul pe bază de telecomnadă cu buton pe linie medical, în celelalte ţări eurponee acesta fiind folosit ca sistem antiefracţie.