Târgu-Mureş: Portret/ Constantin Copotoiu ţine în mâinile sale mii de vieţi
0
Cel mai influent om al municipiului, rectorul UMF Târgu Mureş, ţine în mâinile sale mii de vieţi. Sarcină pe care o îndeplineşte mai mult decât onorabil. Consideră meseria de medic una onorabilă, iar breasla una cu mai puţine „scăpări” decât în alte domenii.
Câştigător în 2008 la categoria „Cele mai influente persoane din Târgu Mureş” al titlului de omul anului şi evidenţiat în acelaşi an ca cetăţean de onoare al municipiului, distincţii acordate de Consiliul Municipal, Constantin Copotoiu este rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Funcţie de care se achită cu brio din 2004, lucru certificat de către cei din lumea medicală şi de CV-ul acestuia, imposibil de reprodus în pagină întrucât însumează aproximativ 27 de pagini.
Rectorul este conştient de anumite lipsuri din sistem
Ţine în mână destinele a sute de studenţi, care la rândul lor vor ţine în mâini mii de vieţi, însă face totul cu plăcere, iar uneltele sale, pe lângâ bisturiu, sunt munca, talentul şi nu în ultimul rând, ştiinţa de a vorbi cu bolnavul. Principiu pe care este construit şi crezul său, potrivit căruia omul trebui ajutat atunci când are nevoie şi nu când are nevoie doctorul de bolnav. De altfel, a şi semnalat lipsurile unor cadre medicale în această direcţie, însă a luat apărarea breslei cu argumente. „Ca în orice meserie, orice pădure are şi uscături. Însă în aceasta sunt mult mai puţine decât în alte meserii, sunt cazuri izolate. În orice caz, trebuie să primeze dragostea faţă de om şi dorinţa de a-i veni în sprijin”, a ţinut să sublinieze Constantin Copotoiu.
Profesia de chirurg necesită chemare
Meseria de bază a rectorului medicinii mureşene este de chirurg, pregătit fiind chiar în momentele în care stătea de vorbă cu reporterul Adevărului să intre în sala de operaţii. Meserie de care se ocupă de asemenea cu tot profesionalismul cerut, fiind de altfel şi preşedintele „Societăţii Române de Chirurgie”. Chirurgia, pe care rectorul o numeşte matematica ştiinţelor medicale, i-a trezit interesul în anul doi de facultate în timp ce a intrat pentru prima dată întro sală de operaţie. „Microbul”
l-a acaparat instantaneu, astfel că din acel moment a început să facă de gardă benevol, pentru a învăţa mai multe. Lucru pe care îl recomandă şi tinerilor medicinişti.
„Chirurgie pot face toţi absolvenţii, însă performanţă pot face doar cei care pe lângă dorinţă au talent şi muncesc continuu. Talentul implică şi capacitatea de a conduce discuţia cu pacientul, asta pentru a-i câştiga încrederea. Pe scurt, mulţi veniţi, puţin aleşi”, a mai adăugat rectorul UMF.
Chirurgilor le recomandă să coreleze mâinile cu inteligenţa şi să îşi păstreze în orice situaţie cumpătul. „Este o muncă de echipă unde sunt de regulă cinci oameni. Chirurgul nu trebuie să se precipite în nici o situaţie. Trebuie să îşi păstreze calmul şi luciditatea. Mâinile sunt coordonate de inteligenţă”, a încheiat Constantin Copotoiu.
Întrebări şi răspunsuri
Ce credeţi că ar trebui schimbat în sistemul de sănătate?
Este ultimul domeniu unde politicul nu a pătruns, însă se pare că şi aici se fac presiuni. Ar fi de preferat totuşi ca managerii de spital să fie numiţi pe baza competenţelor şi nu pe cea a orientării politice.
Ca manager al unei instituţii de învăţământ ce credeţi că ar trebui să aducă reforma în sistemul educaţional?
La fel ca şi în sănătate, politicul ar trebui să îşi vadă de treabă şi să nu se implice în alegerea conducerilor universităţilor. În plus, ar trebui acordată cât mai multă autonomie universităţilor.
Ce-i place
După cum era de aşteptat, chirurgia, sportul, îi plac excursiile şi adoră să citească. Animalele îi plac, însă a ţinut să precizeze că nu are acelaşi sentiment pentru fiecare. Are trei câini şi îi plac foarte mult caii, de care s-a ataşat în satul bunicilor, în care a călărit pentru prima dată la vârsta de patru ani.
Ce nu-i place
Scurt şi la obiect, Constantin Copotoiu nu are prea multe nemulţumiri în viaţă, declarând că este un om împlinit. Detestă însă din toate puterile prostia şi ura, despre care afirmă că merg mână în mână.
Profil
Născut la 29 mai 1948 tot întrun târg, de această dată Târgu Jiu.
Studii: Facultatea de Medicină Generală în cadrul UMF Târgu Mureş
Doctor în Ştiinţe Medicale
Familie: Căsătorit, două fete