Scandal monstru într-o localitate din Mureș. Ce au găsit elevii în sandvișurile primite la școală

0
Publicat:

Elevii unei școli din Mureș au găsit fire de păr și muște în sandvișurile pe care le-au primit la școală. . Incidentul, care a avut loc în localitatea Biertan, la sfârșitul lui ianuarie,  a iscat un scandal monstru între primărie și reprezentanții firmei producătoare. Fiecare dă vina unul pe celălalt. Între timp, pe fir au intrat Protecția Consumatorilor dar și Direcția sanitar veterinară. 

Copiii nu și-au mâncat pachețelele după ce au văzut ce conțin. Sursa foto: arhivă
Copiii nu și-au mâncat pachețelele după ce au văzut ce conțin. Sursa foto: arhivă

Potrivit primarului localității Biertan, copiii ar fi găsit în sandvișuri fire de păr și muște. Mai mult, și etichetarea produselor a fost greșită. „Primele probleme au fost legate de faptul că avizul de însoțire a mărfii nu conținea declarația de conformitate care să confirme calitatea produselor. Apoi, etichetarea era greșită, scria că firma aduce ceva și de fapt aducea altceva. De exemplu, când în sandviș pui salam scrii salam pe etichetă, nu scrii salam și bară mușchi și bară piept de pui, sau când scrii cașcaval pui cașcaval, nu mozzarella. Dacă pui mozzarella, scrii mozzarella. În sandvișurile ofertate erau trecute un tip de salată roșie, ei pun varză, pe etichetă scria că aduc banană, au adus măr. Trebuie să scrii ce mănâncă copilul acela, să pot să știu a doua zi ce a mâncat dacă are o problemă. Asta este o problemă pe care am avut-o cu ei. Altă problemă este faptul că mai mulți copii au reclamat faptul că au găsit chiar fire de păr în sandviș, avem fotografiile, au găsit chiar și o musculiță într-un sandviș”, a spus primarul pentru Turnul Sfatului.

„Am anunțat de luni DSP Sibiu, au venit în control cu ce ține de partea lor și au redirecționat sesizarea noastră către Protecția Consumatorului și către DSVA. A doua zi, când am găsit fire de păr, am făcut sesizare la DSVA Sibiu, DSVA Mureș. Instituțiile care verifică calitatea produselor și conformitatea a ceea ce livrează trebuie să confirme aceste nereguli pentru a sista contractul. Avem confirmări și de la Protecția Consumatorului că vor veni să vadă și ei care este situația”, a mai spus primarul din Biertan.

Acele fire de păr sunt „plantate” 

În replică, firma care distribuie mâncarea elevilor spune că acuzațiile sunt false și că este o strategie din partea primăriei, care și-ar fi dorit ca firma care se ocupa anterior de livrarea alimentelor să câștige licitația. „Au fost făcute abuzuri încă de la început, domnul primar a cântărit acele sandvișuri cu un cântar neomologat. Au făcut lucruri critice și nelegale, din punctul nostru de vedere. Sunt plantate acele fire de păr, să ni le dea dacă le mai au să le trimitem către probe ADN. Totul este o minciună și o strategie pentru a ne scoate pe noi din licitație”, este punctul de vedere al firmei, transmis presei locale. 

Direcția de Sănătate Publică: „Nu am constatat deficiențe”

Directorul DSP Sibiu, Horațiu Cojocaru, a precizat că „legat de problema de la Școala Biertan, colegii mei au efectuat control în sănătate publică pe partea care ne revine nouă, spații de depozitare si mijloace de transport al alimentelor unde nu s-au constatat deficiențe. Având în vedere că principalul aspect reclamat a fost calitatea necorespunzătoare a sandvisului oferit și probleme legate de etichetarea produsului am redirecționat reclamația atât către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș (calitatea alimentelor), cât și către OPC Mureș (probleme de etichetare și altele) care au competența de verificare și dispunerea de măsuri pe aceste aspecte. De ce la Mureș? Deoarece furnizorul are atât sediul social, cât și punctul de preparare a sandwich-urilor în acest județ”, a spus Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite