Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania contestă amenda primită de la Poliţia Locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenda pentru arborarea unui steag publicitar este între 30.000 şi 50.000 de lei FOTO: Ionel Albon
Amenda pentru arborarea unui steag publicitar este între 30.000 şi 50.000 de lei FOTO: Ionel Albon

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania au depus contestaţie la Judecătoria Tîrgu-Mureş. Liderii nu vor să plătească cei 30.000 de lei, amenda pe care poliţiştii locali au aplicat-o pentru arborarea steagului Ţinutului Secuiesc.

Aceştia considera amenda ilegală şi nejustificată „Cerem anularea procesului verbal deoarece a fost întocmit nelegal. Steagul secuiesc face parte din patrimoniul cultural, nu există nici o lege în România care să interzică arborarea unui steag care aparţine unei minorităţi naţionale, nici Constituţia României, nici convenţia cadru pentru protejarea minorităţilor nu admite acest fapt. De fapt, minorităţile naţionale au dreptul de a se exprima liber, conform simbolurilor pe care ele le au. Considerăm că a fost un abuz grav, faptul că steagul secuiesc a fost considerat ca un steag publicitar”, a declarat Sandor Krisztina, preşedinte CNMT.

Liderii CNMT consideră amenda un abuz

Mai mult, liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania au anunţat că vor depune plângere penală şi împotriva şefului Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean. 

Poliţia Locală a amendat in luna decembrie Consiliul, după ce a trimis mai multe avertismente.  “Legea 205 a Administraţiei Publice Locale spune că drapelele pot fi doar ale unităţilor administrative teritoriale, care în România sunt comuna, oraşul, municipiul şi judeţel, nici vorbă de un ţinut să fie unitate administrativ teritorială sau drapelul altui stat. Nu am auzit nici de ţara Ţinutul Secuiesc şi nici de o unitate administrativ teritorială cu acest nume.  Legea 185 pe 2013  sancţionează afişarea unor asemenea însemne”, a declarat Valentin Bretfelean.  

citeşte şi:

Steagul secuiesc aduce CNMT o amendă de 30.000 de lei

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite