Vântul puternic a ridicat nori imenși de praf din depozitele de zgură și cenușă ale Complexului Energetic Oltenia. Compania, amendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nori de praf s-au ridicat marți, 2 martie, de la depozitele de zgură și cenușă ale termocentralelor Rovinari și Turceni, din județul Gorj, care aparțin de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Garda de Mediu a amendat compania de stat.

Nori de praf s-au ridicat de la depozitele de cenușă ale termocentralelor Foto: Garda de Mediu
Nori de praf s-au ridicat de la depozitele de cenușă ale termocentralelor Foto: Garda de Mediu

Garda de Mediu Gorj a amendat CEO cu 15.000 de lei pentru poluare provenită de la depozitele de zgură și cenușă.

Spulberări de praf de pe depozitele de zgură și cenușă aparținând celor două termocentrale Rovinari și Turceni. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat de urgență controale la cele două termocentrale, pentru a vedea modul de aplicare al măsurilor de combatere a spulberărilor de praf, în perioade cu vânt puternic.

În niciunul din cele două cazuri nu s-a intervenit corespunzător, motiv pentru care ambele termocentrale au fost sancționate cu amenzi în valoare de 15.000 lei fiecare“, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj.

Program de transformare al Complexului Energetic Oltenia

CEO deține cariere de suprafață de cărbune și două termocentrale, la Rovinari și Turceni, pentru producerea energiei electrice. În ultima perioadă, energia pe cărbune este tot mai puțină în sistemul energetic național, ca urmare a ponderii mai mari a energiei din resurse regenerabile. 

CEO derulează până în anul 2026 un Program de Restructurare, care presupune închiderea termocentralelor pe cărbune și deschiderea de centrale pe gaze, care sunt mai puțin poluante. De asemenea, compania energetică de stat trebuie să amplaseze și parcuri fotovoltaice. 

Trebuie să conștientizăm că suntem aproape de acel moment în care cărbune nu va mai avea loc pe piață și să creăm acele mecanisme prin care energia pe cărbune că poată fi susținută chiar ca rezervă de capacitate pentru a da siguranță sistemului energetic național în momente de criză să avem capacități să intre pe piață. CEO trebuie să transforme.

Este un program de transformare al Complexului Energetic Oltenia. Păstrează și capacită pe cărbune și punerea în funcțiune de noi capacități pe gaz și energie în parcurile fotovoltaice, care va genera costuri mai mici cu certificatele de CO2“, a spus Daniel Burlan, fostul manager al CEO.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite