„Tocanul“ de Novaci, vedeta festivalului de la poalele Munților Parâng

0
0

Festivalul „Tocanului“ va avea loc în localitatea gorjeană Novaci, care se află pe Transalpina, la poalele Munților Parâng, în perioada 8-9 octombrie. Evenimentul se va afla la cea de-a treia ediție.

Vizitatorii vor fi așteptați că renumitul „tocan“ de Novaci Foto: CJCPCT Gorj
Vizitatorii vor fi așteptați că renumitul „tocan“ de Novaci Foto: CJCPCT Gorj

Are un succes fantastic și cred că este singurul din regiune. De fiecare dată, m fost vizitați de foarte mulți turiști. Avem foarte mulți producători de materie primă în zonă și au posibilitatea să își expună produsele. Suntem în plină organizare a acestui eveniment“, a precizat primarul localității Novaci, Dumitru Leuștean, la o emisiune Radio Accent. 

Manifestarea a fost oprită în perioada pandemiei. 

Festivalul va ava loc în piața din Novaci

Evenimentul principal va avea loc duminică, 9 octombrie.

Potrivit unui comunicat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, festivalului Tocanului se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum «tocanul de oaie».

Foto: CJCPCT Gorj
Foto: CJCPCT Gorj

„Dacă doriți să cunoașteți mai bine zona de sub munte, să gustați renumitul tocan de oaie pregătit de către cei care cresc oile așa cum au învățat de la străbunici, dacă iubiti dansul și cântecul păstoresc, VENIȚI LA NOVACI, duminică, 9 octombrie 2022 începând cu ora 11.00, în zona Pieței din oraș. Festivalul ”Tocanul de Novaci” va începe la ora 11:00 și pe parcursul zilei vor avea loc mai multe activități, printre care: expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor meșteri populari“, se arată într-un comunicat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

Mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară 

Festivalul Tocanului este unul dintre puținele festivaluri din România atestat OSIM. Acesta are ca obiectiv promovarea produselor gastronomice cu specific ciobănesc, în principal a «tocanului de Novaci», produs culinar din carne de oaie, de asemenea atestat la OSIM.

La acest festival veti putea asista la prepararea vestitului tocan ciobănesc care reprezintă hrana milenară a crescătorilor de animale din zona montană. Mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară atât în fața unui juriu. cât și în fața consumatorilor, aceștia având posibilitatea să cumpere și să consume produsul”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa citată mai menționează că participanții la festival vor putea admira, cu această ocazie, lucrările meșterilor populari invitați la manifestare, dar si alte produse realizate de gospodăriile din Novaci.

„Și folclorul păstoresc va fi adus pe scena montată în zona Pieței din Novaci. Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională“, se mai arată în comunicatul de presă.

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite