Muzeu al costumului popular românesc. Unele exponate au o vechime de 120 de ani

0
0

În localitatea Tismana din Gorj se află singurul muzeu al portului popular din județ. Zeci de exponate pot fi admirate de către vizitatori, unele dintre acestea având o vechime chiar și de 120 de ani.

Costumele oltenești de la Tismana SURSA CJCPCT Gorj
Costumele oltenești de la Tismana SURSA CJCPCT Gorj

În cadrul acestui muzeu pot fi admirate acum aproape 50 costume populare din diferite zone ale judeţului Gorj. Unele costume sunt vechi chiar şi de 120 de ani.

Directorul Casei de Cultură George Coșbuc din Tismana, Florin Tantan, a precizat că se vrea ca zestrea muzeului să crească și se caută mereu costume populare tradiționale care încă mai sunt păstrate de oameni în gospodării.

Pompiliu Ciolacu lângă exponatele de la Tismana SURSA CJCPCT Gorj
Pompiliu Ciolacu lângă exponatele de la Tismana SURSA CJCPCT Gorj

Familiile din Tismana dețin costume populare vechi 

„La unele familii din Gorj încă se păstrează multe piese din costumele populare tradiționale purtate de oameni la diferite sărbători. Unele sunt bine păstrate și pot fi expuse în muzeu, dar din păcate sunt și unele care sunt prea deteriorate“, a mai menționat Florin Tantan.

Autoritățile locale au în plan să găsească un spațiu mai mare în care să păstreze costumele populare.

Fotografii cu costumele de la Tismana, folosite în pliante

O echipă de specialiști din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în frunte cu managerul CJCPCT Gorj, etnologul Pompiliu Ciolacu, a efectuat o vizită la muzeul de la Tismana pentru a realiza fotografii ce vor fi folosite la realizarea unor pliante și a unui album care va apărea la editura CJCPCT Gorj.

„Materialele de promovare vor cuprinde imagini ale costumelor populare cele mai reprezentative și vor fi distribuite turiștilor interesați, de către instituția noastră de cultură, dar și de către autoritățile locale“, se arată într-un comunicat al CJCPCT Gorj.

Muzeul de la Tismana este unicat la nivelul județului Gorj, iar costumele populare reprezintă o adevărată moștenire a comunității.                                        

„Cei care sunt pasionaţi de frumos, artizanat şi culori au ce să vadă cu siguranță în acest muzeu“, se mai prezintă în comunicatul de presă.

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite