Licean din Gorj, calificat la patru olimpiade naționale. În ce domeniu se vede profesând

0
Publicat:

Mario Scurtu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, a reușit performanța să se califice la patru olimpiade naţionale.

Mario speră să obțină un rezultat bun la Olimpiada de Fizică Foto: Arhivă personală
Mario speră să obțină un rezultat bun la Olimpiada de Fizică Foto: Arhivă personală

Mario Scurtu s-a calificat la olimpiadele de Matematică, Fizică, Lingvistică și Astrofizică. La Astronomie și Astrofizică a fost singurul participant din județul Gorj.

La Olimpiada de Matematică, liceanul a obținut medalia de bronz, iar marți, 23 aprilie 2024, a participat la Olimpiada de Fizică, unde speră să obțină un rezultat foarte bun. „Subiectele au fost de nivel mediu. Nu au fost în totalitate dificile, deși au fost și unele grele. Sper să obțin un rezultat bun. Au participat 469 de elevi de la clasele VI-XII“, a relatat Mario.

Acesta urmează ca în perioada următoare să participe la „barajele“ de la Olimpiada de Fizică și la Olimpiada de Astrofizică, la finalul lunii mai, care va avea loc la Iași.

„Vorbim de o pasiune foarte mare față de științele exacte“

Mario a explicat și cum a reușit performanța să se califice la patru olimpiade: „Vorbim de o pasiune foarte mare față de științele exacte și de aspirație foarte înrăită către acest vis, care este corelat cu pasiunea mea pentru Cosmos, astfel că s-a născut pasiunea mea pentru Fizică și, ulterior, Matematica sub formă de instrument al Fizicii și, apoi, disciplinele conexe, cum ar fi Lingvistica, și mai specializată, cum este Astrofizica“.

Mario este multiplu medaliat la olimpiadele naționale și la concursurile internaționale.

Vrea să studieze la o universitate din SUA

Liceanul își dorește să studieze la o universitate din SUA.

După ce termin liceul, aş vrea să continui studiile în străinătate, pentru că am o pasiune faţă de Fizică şi Astrofizică. Mă văd studiind și profesând în fizică. Vreau să ajung în Statele Unite ale Americii cu ajutorul unei burse. Încă nu m-am decis asupra unei universități, pentru că va depinde și de rezultatele din anii viitori. Mi-aș dori să activez în domeniul astrofizicii sau al fizicii. Cercetarea în ţara noastră, în aceste domenii, nu este bine finanţată. Nu am prea multe posibilităţi de dezvoltare”, spune Mario Scurtu.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite