Fostul „baron” de Gorj dă bătăi de cap polițiștilor rutieri: nu se dezlipește de volan. „Sunt ofițer de informații în misiune”

0
Publicat:

Dan Ilie Morega a fost internat în spital, luni seară, pentru o expertiză psihiatrică cerută de polițiștii rutieri. Fostul prefect de Gorj și deputat PNL a fost prins conducând, deși avea permisul auto retras. O comisie de medici va stabili dacă Morega are discernământ și dacă este apt de a conduce. Autoritățile îl pot interna forțat doar după ce o instanță stabilește că reprezintă un pericol public.

Morega a fost  tras pe dreapta de polițiștii rutieri pentru a treia oară Foto: Alin Ion
Morega a fost tras pe dreapta de polițiștii rutieri pentru a treia oară Foto: Alin Ion

În luna decembrie a anului trecut, Poliția Gorj a fost informată în scris de doi medici, un psihiatru și un neurolog, că, în urma unui consult, au rezultat niște probleme și că fostul parlamentar nu mai este apt să conducă autovehicule.

Conform legislației în vigoare, medicul psihiatru a informat Poliția că i-a transmis lui Dan Ilie Morega un bilet de trimitere pentru obținerea unui aviz medical că este apt să conducă autovehicule.

Legea prevede, în astfel de cazuri, când un medic specialist constată unele probleme de sănătate, ca deținătorul unui permis de conducere să obțină în termen de 30 de zile avizul medical care-i dă dreptul de a conduce, în caz contrar, permisul îi este retras până când nu prezintă un astfel de aviz.

Internare benevolă, la solicitarea avocaților

Morega nu a mers în termen de 30 de zile și i s-a retras, astfel, permisul de conducere. Chiar dacă a făcut plângere împotriva deciziei de retragere, executarea actului nu se suspendă.

Internarea în spital a fost benevolă și a venit la solicitarea avocaților lui Morega. Polițiștii rutieri au cerut efectuarea unei expertize psihiatrice. O comisie formată din medici de specialitate urmează să stabilească, în câteva zile, dacă Dan Ilie Morega are discernământ și dacă este apt de a conduce.

Autoritățile pot să apeleze și la internarea forțată, dar, în această situația, instanța de judecată stabilește dacă persoana respectivă reprezintă un pericol public și trebuie internată forțat în spital, în cadrul unui proces care se desfășoară în regim de urgență.

Dacă expertiza medicală este corectă, pot să conduc

Fostul prefect al județului Gorj Dan Ilie Morega (78 de ani) a ajuns, în seara zilei de luni, 25 februarie, la spital pentru o expertiză psihiatrică, după ce polițiștii rutieri l-au prins de mai multe ori în trafic deși avea retras dreptul de a conduce, potrivit reprezentanților Poliției Gorj.

La ieșirea din sediul Poliției Rutiere, unde a fost audiat mai multe ore, Morega a spus că a acceptat benevol să efectueze expertiza psihiatrică.

Nu m-au întrebat nimic. Am stat de vorbă. Ne-am întreținut cordial. Au fost foarte amabili și plăcuți. Am acceptat benevol să fac o expertiză medicală. Dacă expertiza medicală este corectă, pot să conduc. Eu sunt întreg la cap. Am acceptat să fac expertiză în mod benevol. Mafia lucrează. Eu nu mă duc la arest. Nu am furat. Este incredibil să merg la arest“, a afirmat Morega.

Gelu Fumureanu, avocatul lui Dan Ilie Morega, a spus că clientul său este nevoit să se supună expertizei: „E dreptul autorităților să solicite expertiză medicală. În situații de acest gen, se supune obligatoriu expertizei. Sunt trei dosare (n. red. - penale) și a fost nevoie să fie comasate. Din acest motiv, audierile s-au prelungit, pentru că este o procedură de îndeplinit“.

„Permisul este la mine“

Dan Ilie Morega a fost blocat în trafic, luni, 26 februarie, de mai multe mașini de poliție în timp ce se deplasa la volanul mașinii sale pe o stradă aglomerată din municipiul Târgu Jiu.

Morega pare să aibă un război cu polițiștii rutieri, care susțin că nu mai are dreptul să să conducă.

„Am condus pentru că Frățilescu (n.red.- adjunctul inspectorului șef al Poliției Gorj) a spus că pot să conduc. Am vorbit cu el de dimineață. Am făcut o cerere și a dat cu ea la gunoi. Este o coaliție de hoți. (...) Permisul este la mine. Am fost internat în spital și mi-am făcut toate analizele și doamna doctor, șefa secției, mi-a spus că nu am nimic“, a motivat Morega, după ce a fost tras pe dreapta de polițiștii rutieri.

„Sunt ofițer de informații și eram în misiune“

Morega a fost prins prima dată la volan în urmă cu aproximativ două săptămâni.

„La data de 12 februarie 2024, polițiști din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat de 78 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a condus un autoturism, pe o stradă din localitate, având permisul retras la data de 6 februarie. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile de către o persoană al cărui permis de conducere a fost retras“, au transmis atunci reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

De asemenea, pe data de 17 februarie, a fost prins din nou de către polițiști la Baia de Aramă, județul Mehedinți, unde deține o casă, în timp ce se afla la volanul mașinii sale.

Pe 22 februarie, mașina lui Dan Ilie Morega a fost filmată în trafic în timp ce circula cu un girofar în funcțiune și a pătruns pe contrasens, încălcând linia dublă continuă. „Sunt ofițer de informații și eram în misiune“, a spus Morega cu privire la acest incident.

Cine a fost Dan Ilie Morega

Dan Ilie Morega a fost președintele Cooperației de Consum, în perioada comunistă, după care a ocupat funcțiile de prefect al județului Gorj, deputat, inspector guvernamental, și președintele PNL Gorj.

În prezent, Dan Ilie Morega conduce un ONG: Institutul de Analiză și Investigații Publice și Politice. De asemenea, acesta conduce filiala din România a Universității Libere și Independente Moldova.

În anul 2011, Dan Ilie Morega a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul prefect de Gorj a fost trimis în judecată, în 2007, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea a trei infracțiuni de folosire a influenței ori autorității de către o persoana care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Potrivit procurorilor, Dan Ilie Morega, în calitate de președinte al PNL Gorj, și-a folosit influența și autoritatea pentru a obține foloase necuvenite pentru partid.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite