Apreciat medic român din Franţa: „La salariile actuale, orice medic care mai ia şpagă ar trebui puternic condamnat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mischie este coordonatorul unei secţii de la spitalul Montluçon din Franţa Foto: Arhivă personală
Alexandru Mischie este coordonatorul unei secţii de la spitalul Montluçon din Franţa Foto: Arhivă personală

Dr. Alexandru Mischie, medic cardiolog şi coordonator al Secţiei de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Montluçon din Franţa, spune că medicii din România au salarii la fel de mari ca cei din Hexagon.

Alexandru Mischie este doctor în medicină şi face parte din Societatea Europeană de Tele Medicină şi e-Health. 

Acesta spune că personalul medical din România nu mai are în prezent nicio justificare pentru a mai accepta alte plăţi de la pacienţi. 

Mai mult, medicii din România care lucrează şi în privat reuşesc să acumuleze venituri mult mai mari decât cei din Franţa. 

„Eu câştig în jur de 4.000 de euro pe lună, ceea ce nu este un secret, deoarece salariile sunt publice şi se găsesc pe Internet. 

M-a bucurat faptul că de doi ani şi salariile în România au crescut. 

Discutam cu câţiva prieteni şi îmi dădeau câteva exemple ale unor colegi care lucrează şi la stat, dar şi la privat, sau poate doar la stat, că salariul este de 5.000 de euro pe lună, mai mult decât câştig eu. 

Le-am spus că mă bucur. Eu am plecat în Franţa să mă formez mai bine şi poate sîă acumulez cât mai multe cunoştinţe medicale, dar şi extra medicale. Nu regret această etapă. Mă bucur foarte mult pentru colegii mei că primesc asemenea salarii şi pentru că medicii nu mai trebuie să plece din ţară. 

Medicii sunt plătiţi în momentul de faţă foarte bine şi sper ca în aceste condiţii, cu o plata excepţională a medicilor, deoarece la fel sunt plătiţi şi medicii în Franţa, să nu mai existe vreo plată informală, ca să mă exprim civilizat, să nu spun <pliculeţul>. Nu există nicio scuză pentru un medic român să accepte o asemenea plată, pentru că nu există motive reale“, consideră medicul. 

„Autorităţile trebuie să îşi facă datoria“

Dr. Alexandru Mischie susţine că autorităţile trebuie să acţioneze ferm în cazul în care mai există cazuri de medici plătiţi de pacienţi: „Autorităţile trebuie să îşi facă datoria, dacă mai există astfel de cazuri, dar şi pacienţii trebuie să ştie că edicii sunt foarte bine plătiţi şi că trebuie să îşi cunoască drepturile, în acelaşi timp. Orice medic român adaptat la normele europene care mai continuă să ia şpagă ar trebui puternic condamnat şi dat ca exemplu“, este el de părere.  

Trebuie să se investească în condiţiile din spitale 

Medicul cardiolog din Franţa a mai precizat că, din păcate, spitalele din România încă nu sunt la acelaşi nivel ca cele din Europa în privinţa condiţiilor şi al dotărilor: „Dacă s-a îndreptat partea salarială, al doilea pas pe care trebuie să îl facă autorităţile este să investească în condiţiile spitaliceşti, în construcţia de noi spitale sau să ofere dotările şi materialele necesare funcţionării corecte a activităţii medicale, astfel încât pacientul să nu vină cu bani ca să cumpere materiale de uz medical“

Vă recomandăm să citiţi şi

Şoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu, construită cu muncitori angajaţi „la negru“

Pompierii, la adunat de gunoaie în Parcul Naţional Defileul Jiului VIDEO

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite