VIDEO Cum îi îndeamnă românii din afara ţării pe conaţionali să meargă la vot: „Mamă, ai fost la vot? Dacă nu mergi la vot, nu mai vezi nepoţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Valentin Calcan
FOTO Valentin Calcan

Zeci de români aşteaptă să îşi exercite dreptul la Alegerile Europarlamentare 2019 în Viena, la secţia de votare nr 19. Internauţii au postat mai multe fotografii în care coada la vot este de la etajul 5 la etajul 2.

„Coada la vot este de la etajul 5 la etajul 2. Am votat! După (numai) 2 ore de stat la coadă. Acum timpul de aşteptare este de circa 4 ore! Secţia 19 VIENA”, a scris pe pagina sa de Facebook, Valentin Calcan.

Pe de altă parte, înrăiţi de faptul că nu procesul de votare merge extrem de greu la secţiile organizate în afara ţării, românii îşi îndeamnă conaţionalii să meargă la vot.

„Discuţie la coadă la Vot în Viena. Unul sună acasă, la Braşov: Mamă, ai fost la vot? Pauză, nu ştiu ce spunea mama lui dar, a urmat: dacă nu mergi la vot, nu mai vezi nepoţii”, a mai scris Valentin Calcan.

Prezenţa la urne la referendumul pe justiţie a depăşit, la ora 17.16, 30%, cvorumul minim necesar pentru validarea consultării populare. Este vorba despre prezenţa la secţiile de votare deschise în ţară.

sectie viena
sectie viena
sectie viena

S-a atins pragul de prezenţă la referendum

Pentru ca referendumul să fie validat este necesară însă îndeplinirea a două condiţii: să voteze cel puţin 30% din românii cu drept de vot, iar opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 18.267.997 de votanţi, iar până la ora 17.16 au votat 5.483.491 de persoane.

Şi în diaspora au votat deja 213.778 de persoane la referendum.

La referendum, românii sunt chemaţi de preşedinte să răspundă cu „Da” sau „Nu” la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

CITEŞTE ŞI:

Europarlamentare 2019 Dâmboviţa. Dosar penal pentru furtul unor ştampile de vot

Europarlamentare 2019 Dâmboviţa.  O persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare

Europarlamentare Dâmboviţa 2019. Incidente la o secţie de vot din Târgovişte. Mai mulţi tineri şi-au fotografiat cărţile de identitate

Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Târgovişte, program special de lucru în ziua Alegerilor Europarlamentare

Europarlamentare 2019. Peste 600 de poliţişti, jandarmi şi pompieri sunt prezenţi în secţiile de votare din Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite