Stații speciale de monitorizare a parametrilor de poluare urbani, în Târgoviște

0
Publicat:

Primaria Târgoviște anunță o inițiativă inovatoare pentru oraș - monitorizarea parametrilor urbani. Această măsură vizează siguranța și eficiența în funcționarea orașului, fiind măsurați parametri precum temperatură, umiditate, sunet, ultrasunet și nivelul de metan sau dioxid de carbon.

Stații speciale de monitorizare a parametrilor urbani, la Târgoviște. FOTO Cristian Stan / Facebook
Stații speciale de monitorizare a parametrilor urbani, la Târgoviște. FOTO Cristian Stan / Facebook

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că parametri precum temperatură, presiune, umiditate, sunet, ultrasunet și nivelul de metan și gaze combustibile, dioxid de carbon, cobalt, amoniac, hidrogen sulfurat sau dioxid de azot urmează să fie monitorizați la nivelul orașului.

Stațiile speciale sunt instalate în cadrul unei investiții mai ample, prin care 64 de străzi și 55 de parcări beneficiază de un sistem nou și modern de iluminat public.

Această inițiativă va permite autorităților să gestioneze mai eficient resursele și să răspundă rapid la orice anomalie. Prin colectarea datelor în timp real, se pot identifica problemele și se pot lua măsuri preventive sau corective.

Stații speciale de monitorizare a parametrilor urbani, la Târgoviște. FOTO Cristian Stan / Facebook
Stații speciale de monitorizare a parametrilor urbani, la Târgoviște. FOTO Cristian Stan / Facebook

„Cu o valoare de 5.000.000 lei, investiția vizează în principal scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public cu aproximativ 60%, având și o componentă care ține de monitorizarea calității aerului. Suma necesară este nerambursabilă și a fost obținută în cadrul axei ”Iluminat Public – Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Iluminat inteligent, pe senzori, la Târgovişte: „Factura va scădea şi cu 40-50%”

Municipiul Târgovişte a implementat, pe bani europeni, un sistem de iluminat inteligent, care prevede luminarea specială a trecerilor de pietoni, pe senzori, dar şi înlocuirea sistemului de iluminat vechi, cu noi sisteme.

Contractul a fost semnat la începutul anului trecut, noile sisteme de iluminat fiind implementate în proporţie de 90%, la acest moment.  

Lămpile vechi sunt schimbate cu lămpi noi de tip „led”. În cadrul proiectului sunt aproximativ 3.200 de lămpi care trebuie schimbate. De asemenea, noutatea absolută pentru Târgovişte este că fiecare trecere de pietoni va beneficia de iluminat inteligent, pe senzori, care va spori intensitatea luminii atunci când pietonii vor să traverseze strada şi va scădea când nu sunt oameni în preajmă. 

La finalul proiectului, acelaşi lucru se va întâmpla şi la nivelul străzilor în funcţie de circulaţie. Atunci când nu vor fi maşini în trafic, intensitate luminii va scădea. 

Scopul implementării sistemului inteligent este scăderea consumului de energie electrică, încă un pas spre un municipiu verde, după achiziţionarea a 40 de autobuze hybrid pentru transportul public.

iluminat public

Proiectul amintit mai prevede dezvoltarea unui sistem de management prin telegestiune, care va asigura urmărirea de la distanţă a iluminatului (prin dispecerat) şi va permite controlul unitar al sistemului de iluminat, precum şi controlul individual sau în grup al punctelor luminoase, dar şi extinderea reţelei de iluminat public, acolo unde este cazul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite