Pelerinajul Sfântului Nifon, în Târgoviște. Ierarhi străini vor sluji în Parcul Mitropoliei

0
Publicat:

Peste 20.000 credincioși sunt așteptați la Târgoviște, la sărbătoarea Sfântului Nifon. În 10-11 august 2023 are loc ceremonia legată de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti.

Sărbătoarea Sfântului Nifon. FOTO Arhiepiscopia Târgoviștei
Sărbătoarea Sfântului Nifon. FOTO Arhiepiscopia Târgoviștei

Moaștele Sfântului Nifon (din secolul al 15-lea), ocrotitor al Târgoviștei, se află în Catedrala din Târgoviște, iar credincioși din toată Dâmbovița - și nu numai - sunt așteptați la pelerinaj.

Manifestările vor începe joi, 10 august 2023, ora 18.00, cu Vecernia, ce va fi oficiată pe podiumul din parcul Mitropoliei și vor continua cu pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce va avea loc prin centrul vechi al orașului, cu oprire în două locuri simbolice ale capitale muntene: la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din fața Primăriei Târgoviște.

Tot joi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va premia 19 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și a Olimpiadei Naționale interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate”, împreună cu cei 23 profesori îndrumători.

Arhiepiscopia precizeacă că vor participa la eveniment peste 3.000 de tineri de la toate parohiile din județ, de la școlile din Târgoviște, membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște și studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

Sărbătoarea Sfântului Nifon. FOTO Arhiepiscopia Târgoviștei
Sărbătoarea Sfântului Nifon. FOTO Arhiepiscopia Târgoviștei

Ce moaște vor săruta enoriașii

Vineri, 11 august 2023, ceremoniile vor fi deschise de oficierea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, începând cu ora 7.00, pe un podium special amenajat în vecinătatea Catedralei mitropolitane din Târgoviște, unde se vor afla, spre închinare, până seara târziu, moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Arhiepiscopia anunță că vineri vor fi premiați cei 21 elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a Olimpiadelor și a Concursurilor școlare 2022-2023, precum și celor ce au obținut media 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat, alături de cei 18 profesori îndrumători ai lor.

De asemenea, vor fi lansate cele mai noi volume tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Ierarhi din țară și din străinătate

Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Nifon – arhiepiscopul Târgoviștei și de Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras – mitropolit de Belgia și exarh al Olandei și Luxemburgului, Înaltpreasfințitul Părinte Nektarios – mitropolit de Kition și exarh de Larnaca și Pano Lefkada, Preasfințitul Părinte Veniamin – episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Sebastian – episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Părinte Nestor – episcopul Devei și Hunedoarei.

Cine a fost Sfântul Ierarh Nifon

Erudit și înțelept Ierarh, unul din marii misionari ai Bisericii noastre și cel dintâi sfânt canonizat pe pământ românesc, Sfântul Ierarh Nifon este personalitatea bisericească ce și-a pus amprenta sa binefăcătoare asupra vieții spirituale și culturale de la noi, acum mai bine de jumătate de mileniu, astfel încât ne-a dăruit o amplă înnoire eclezială și a produs frumoase și binecuvântate roade duhovnicești de-a lungul timpului”, a declarat vicarul Ionuț Ghibanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Rectricții de circulație

Autoritățile anunță că joi, 10 august 2023, în intervalul orar 17.30 – 20.45, traficul rutier va fi total restricționat pe Bulevardul Libertăţii, segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa de Cultură a Sindicatelor.

De asemenea, între orele 19.15 – 20.45, circulația va fi restricționată total, pe străzile Calea Domnească (segmental cuprins între sensul giratoriu de la Liceul Ienăchiță Văcărescu și Str. Stelea), Str. Stelea și Str. Revoluției.

Nu se vor putea parca autoturismele pe Bulevardul Libertății (segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa Sindicatelor), începând cu ziua de 10 august, ora 15:00, până în data de 11 august 2023, ora 15.00, iar pe Strada Revoluției, în ziua de 10 august 2023, între orele 15.00 și 21.00.

Vineri, 11 august 2023, între orele 6.00 și 13.00, va fi închis circulaţiei Bulevardul Libertăţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite