Operație de artroplastie totală inversată de umăr, premieră realizată la spitalul din Târgoviște

0
Publicat:

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște a avut loc miercuri, 17 aprilie 2024, o premieră. Medicii au efectuat o intervenție chirurgicală ce a constat în artroplastie totală inversată de umăr, de o complexitate ridicată.

Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.. FOTO C.S.
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.. FOTO C.S.

Pacienta, în vârstă de 70 de ani, era victima unui accident rutier soldat cu o fractură de col chirurgical de humerus în patru părți Neer. Ei i s-a implantat această proteză de umăr.

A fost internată în data de 16 aprilie 2024, optimizată preoperator din punct de vedere medical. A beneficiat de investigații preoperatorii paraclinice de înaltă specialitate (incidențe radiologice specifice, examen computer tomograf cu reconstrucție 3-D). Pacientei i-a fost implantată o proteză totală de umăr inversată, ale cărei componente constau într-o plăcuță fixată la omoplat cu o ancoră și doua șuruburi auto-blocante- după o preparare în prealabil a glenei humerale, o glenosferă (o bilă metalică RMN - compatibilă ce se articulează cu cupa humerală prin intermediul unui insert de polietilenă înalt cross -linkată) și o tijă humerală necimentată de fracturi (fracture stem) din titan poros prevăzută cu un orificiu ce permite”, se arată într-un comunicat al unității medicale.

Evoluția postoperatorie clinico-radiologică este favorabilă, anunță medicii, pacienta urmând a fi externată la 48 de ore cu recomandarea de reevaluare prin ambulatoriul de specialitate în vederea stabilirii programului specific de recuperare.

Protezarea de umăr la pacienții ce au astfel de indicație chirurgicală aduce beneficii mult superioare în ceea ce privește recuperarea funcțională ulterioară cu impact asupra imbunătățirii calității vieții pacientului. Echipa chirurgicală ce a realizat această intervenție a fost condusă de domnul doctor Mertic Ionuț, medic primar în cadrul secției de Ortopedie și Traumatologie,supervizat de mentorul său , domnul doctor Hera Alexandu, medic primar ortoped din spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni București și doamna doctor Ecaterina Petrescu medic primar ATI”, mai arată Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Unitatea precizează că în ultimul an s-au diversificat intervențiile chirurgicale laparoscopice ce se realizează la nivelul unității noastre.

Pe lângă colecistectomia laparascopică ce se efectuează de peste 30 ani în această unitate, în urmă cu an s-a realizat prima apendicectomie laparoscopică și în urmă cu o săptămână s-a realizat prima hernie inghinală laparoscopică.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite