Doar două săptămâni de „respiro” pentru COS Târgovişte. Parlamentarii USR aşteaptă privaţii. Iniţial, Guvernul anunţase că va prelua combinatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 costgv

PNL a încercat câştigarea de capital electoral cu salvarea COS de către statul român, dar USR este de altă părere. Partalemntarii de Dâmboviţa cred că numai un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea şi interesul de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp.

Deputatul USR-PLUS de Dâmboviţa, Daniel Blaga a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că subiectul COS Târgovişte, este unul pentru care nu există soluţii, la momentul acesta.  

Confirm estimărilor parlamentarului, pentru revizuirea anuală a autorizaţiei integrate de mediu sunt necesare 29 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro.

„După cum ştim cu toţii, această preluare nu s-a realizat. Ce a urmat a fost şomajul tehnic, iar acum, de o scurtă perioadă de timp, pentru o parte din angajaţii de la COS s-au emis preavize. Aş vrea aici să fac o mică precizare, şi anume că din angajaţii actuali ai COS Târgovişte circa 40% din ei sunt pensionari. Datoriile acumulate către bugetul de stat sunt foarte mari, adică vorbim de zeci de milioane de euro. De la începutul anului până în prezent am purtat discuţii cu factorii implicaţi, şi anume cu sindicatele, cele două sindicate din cadrul COS, Valahia şi Metalurgistul, cu conducerea Ministerului Economiei, cu actuali şi foşti angajaţi ai COST şi cu cetăţeni au municipiului Târgovişte”, a precizat Daniel Blaga.

Acesta a subliniat că pentru repornirea COS şi reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro şi minim 4 luni de muncă, investiţie pe care numai un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea şi interesul de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp.

„Din ce am înţeles eu, pentru repornirea COS şi reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro şi minim 4 luni de muncă. Cred, personal, că un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea, ar avea interesul şi ar avea priceperea de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp. Acum, indiferent dacă COS va fi preluat de către stat sau de un investitor privat, va trebui să existe un plan de management, un plan de management detaliat, cu termene şi surse de finanţare, astfel încât acest Combinat să poată reveni în circuitul comercial, în circuitul economic, să poată reveni pe profit. Eu pot doar să vă asigur că în acest moment sunt căutate soluţiile optime, potrivite şi adecvate contextului în care ne aflăm”, a mai spus deputatul USR PLUS, Daniel Blaga.

Sindicatul „Valahia” Târgovişte spune că mai sunt doar două săptămâni de „respiro”, după care salariaţii COS Târgovişte vor deveni şomeri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite