Un sat întreg stă pe un butoi de pulbere din cauza unui preot. „Poate izbucni o ceartă foarte urâtă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:vremeanoua.ro
FOTO:vremeanoua.ro

Un grup de credincioşi dintr-o localitate suceveană i-a sugerat Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, să-l înlocuiască pe preotul din sat pe motiv că aceasta nu ar respecta tradiţiile locului.

Într-un mesaj transmis Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, sătenii se plâng că noul preot al satului nu ar fi de acord să respecte tradiţiile locului. Enoriaşii au explicat că în situaţia în care un localnic moare la spital sau în străinătate, preotul trebuie să însoţească rudele la intrare în sat atunci când este adus trupul neînsufleţit, după care alaiul să se deplaseze la casa familiei îndoliate. 

„Chiar ieri o creştină de-a noastră a fost adusă de la spital. Noul părinte a dat curs cererii familiei, făcând pauză de la mersul cu Ajunul şi venind să petreacă mortul până acasă. Astăzi, părintele a vrut să ştie mai mult despre acest obicei. Noi i-am spus că aşa este la noi. Părintele ne-a spus că nu va putea da curs tuturor cererilor de acest fel, deoarece el este şi profesor şi nu poate pleca oricând doreşte. Chiar dacă a spus că va veni negreşit ori de câte ori va fi nevoie, ne-a spus că vor fi şi situaţii în care nu va ajunge, deoarece nu poate risca să fie dat afară de la şcoală, mai ales că are şi copii şi rată în bancă. Spunând asta părintele, noi ne-am mai gândit la un lucru. El ne-a spus că a venit de la o parohie cu … case. La noi sunt aproape dublu. Cum se va descurca părintele dacă mor mai mulţi oameni într-o săptămână? Ne va spune că nu poate pleca de la şcoală că îl pot da afară? Va veni un alt preot? Oamenii ce vor spune atunci? Vă spunem sincer că e suficient să nu vină o dată şi poate izbucni o ceartă foarte urâtă”, au transmis enoriaşii în mesajul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ei a mai spus că sătenii se vor revolta dacă preotul va dori să schimbe tradiţiile locului şi au sugerat o soluţie pentru a evita conflictul.

„V-am spus aceste lucruri pentru a vă ruga să analizaţi posibilitatea să ne trimiteţi un alt preot. Ştim că cererea noastră este cam îndrăzneaţă, sau cum spunea un om aici, prea îndrăzneaţă, dar nu dorim decât să prevenim stări de conflict şi eventuale neplăceri legate de situaţia profesională a părintelui. Mai ales că ar putea apărea apoi la ziar şi nu ar fi frumos nici pentru noi şi nici pentru Biserică”, se mai arată în mesaj.

Înaltpreasfinţitul Calinic le-a transmis enoriaşilor îngrijoraţi că preotul a ocupat postul prin concurs şi că nu va fi înlocuit din funcţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Preotul Don Juan. Un părinte din Iaşi a fost prins de soţie cu amanta, în timpul unui desfrâu din casa parohială

De câte ori într-o săptămână pot face sex preoţii. Normele stricte scrise în canonul „Despre înfrânarea clericilor de la soţie“

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite