Sucevencele învaţă gratuit să facă afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de femei din judeţ iau parte la proiectul „Un viitor mai bun pentru femei“, în cadrul căruia sunt instruite în management. Cursantele provin în special din mediul rural, iar cunoştinţele deprinse la clasă ar trebui folosite pentru a ajuta la administrarea localităţilor din care provin.

Zeci de sucevence din mediul rural s-au încris la cursurile programului „Un viitor mai bun pentru femei“. În cadrul întâlnirilor periodice care au loc, în total, în 20 de judeţe din ţară, traineri profesionişti le învaţă să iniţieze şi să gestioneze mici afaceri sau proiecte comunitare.

Încă din toamna anului trecut, 20 de femei din localităţile Stulpicani, Frasin şi Mănăstirea Humorului au participat la cursul gratuit de „Managementul afacerilor“, în timp ce alte 16 s-au înscris la cel de „Formare formatori“.

Diplome acreditate

„Femeile din aceste localităţi au completat chestionare şi apoi au fost selectate foarte riguros, beneficiarele primind la sfârşitul cursurilor diplome acreditate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA). La sfârşitul lunii august se va ţine cursul «Managementul proiectelor», iar în octombrie «Managementul afacerilor»“, a explicat Luminiţa Ilisescu, reprezentant al Fondului Român de Dezvoltare Socială, partener al proiectului.

Aceasta adaugă că unele dintre cursante s-au arătat neîncrezătoare iniţial în utilitatea cursului. „Ulterior, multe dintre ele ne-au ajutat chiar la implementarea proiectului şi au rămas foarte plăcut încântate. Chiar dacă, în Iacobeni, de exemplu, cursantele au fost sceptice la început, au rămas plăcut surprinse după ce au participat la program“, a adăugat Ilisescu.

Practică în Spania

O parte dintre cursante au plecat chiar la un schimb de experienţă în Spania, prin intermediul partenerului principal al proiectului, Depro Inovaţie şi AMFAR Galicia (Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural Galicia - Spania) care a organizat vizitele de studiu. „S-au făcut cercetări şi au fost alese zonele care au avut cea mai mare nevoie de specialişti, zone în care s-a migrat foarte mult sau în care femeile trebuie să facă naveta pentru a munci“, ne-a explicat Oana Seichea, reprezentant al proiectului.

Un alt partener important al proiectului este Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România care le-au ajutat pe femei să îşi dezvolte abilităţile în iniţierea afacerilor şi proiectelor comunitare, astfel încât, chiar şi după finalizarea proiectului femeile vor primi asistenţă pentru afacerile ce vor să le dezvolte şi pentru proiectele comunitare.

La ultimul curs, care va avea loc în toamnă, se mai pot înscrie femei din Crucea, Iacobeni, Ciocăneşti, Cârlibaba, Dorna Cândrenilor şi Coşna.

În total, la nivelul ţării, 4.000 de femei vor fi informate despre potenţialul de dezvoltarea a afacerilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite