Povestea de film a domnitorul Ştefan Tomşa. A devenit voievod după ce l-a trădat pe Despot Vodă, însă a sfârşit decapitat, la fel ca predecesorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Ştefan Tomşa cu un destin demn de poveste. FOTO www.wikipedia.org
Domnitorul Ştefan Tomşa cu un destin demn de poveste. FOTO www.wikipedia.org

Ştefan Tomşa a fost unul dintre cei mai controversaţi domnitori ai Moldovei. Provenind dintre boieri, hatmanul Tomşa l-a omorât pe voievodul Despot Vodă, devenind el domn al Moldovei. Ştefan Tomşa a fost alungat din Moldova din Alexandru Lăpuşneanu, sfârşind într-un mod tragic în Polonia, unde a fost decapitat de regele Sigismund.

Ştefan Tomşa (august 1563 – martie 1564) a fost un domnitor atipic al Moldovei. Acesta provenea din rândul boierimii, fiind conducătorul oştirii moldave, cu rangul de hatman. Tomşa l-a omorât pe voievodul Despot Vodă, căruia i-a jurat credinţă, ocupând tronul acestuia.

Gestul lui Ştefan Tomşa nu a fost privit cu ochi buni de mai marii conducători din Europa, astfel că regele Polonie, Sigismund, a cedat rapid presiunilor venite din partea Imperiului Otoman şi l-a decapitat pe hatmanul, care s-a refugiat la Liov din calea lui Alexandru Lăpuşneanu .  

Ştefan Tomşa a ajuns hatman al Moldovei într-o perioadă dificilă în care ţara era tot mai dependentă de Imperiul Otoman, după un îndelung timp în care principatul a fost condus de Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Instalarea pe tronul ţării a lui Despot Vodă, fiul unui marinar de origine greacă, nu a fost privită cu ochi buni de boierime.

Fiind educat în Occident, imediat după ce l-a înlăturat de la conducerea Moldovei pe Alexandru Lăpuşneanu, Despot Vodă a încercat să introducă în principat reforma protestantă, fără însă să aibă succes. Politica domnitorului chiar a provocat o răscoală boierească în anul 1563, în fruntea boierilor aflându-se hatmanul Ştefan Tomşa.

Despot Vodă s-a refugiat în Cetatea de Scaun a Sucevei, însă după trei luni de asediu, fiind părăsit de armată şi mercenari, el i-a deschis porţile lui Ştefan Tomşa. La data de 5 noiembrie 1563, Despot este omorât de către Tomşa Vodă, după ce a fost lovit de acesta cu buzduganul. Trupul său a fost decapitat de boieri, iar capul a fost împăiat şi trimis la Constantinopol.

 „Dispot vodă, dacă văzu că l-au viclenitu toţi boierii şi l-au părăsit toţi slujitorii şi ţara s-au rădicat asupra lui şi ajutoriu de unde avea nădejde, de la priietinul său, de la Laschii, nu-i vine, aşa văzându pierirea lui sosită la capul său, îmbrăcatu domneşte au ieşit afară din cetate, mai sus de Suceava, la Areni, unde era ţara adunată şi să închină Tomşii. Iară Tomşa cu multe cuvinte l-au mustrat, aducându-i aminte de multe lucruri fărădelege ce făciia, că nu numai ţara pustiieşte şi bisericile dizbrăca, ce şi de lege îşi râdea. Cu acestea cuvinte mustrându-l Tomşa, l-au lovit cu buzduganul şi decii toată oastea s-au lăsat la dânsul, unde acopierindu-l mulţimea, cu multe rane i-au pătrunsu trupul. Şi aşa au fost sfârşitul lui Dispot vodă, după ce au domnitu trei ani, noiemvrie. Decii s-au lăsat în pedestrime, de i-au tăiat şi i-au snopit, unora le-au tăiat urechile şi nasurile”, aşa a descris cronicarul Grigore Ureche scena uciderii lui Despot Vodă.

După omorârea lui Despot Vodă, pe tronul ţării a ajuns trădătorul Ştefan Tomşa, care a profitat de această revoltă pentru a ajunge voievod al Moldovei. Sultanul otoman a refuzat să-l recunoscă drept domnitor al ţării, preferându-l în schimb pe Alexandru Lăpuşneanu. Otomanii chiar i-au oferit acestuia armată pentru a-şi recupera tronul, astfel că în martie 1564, Ştefan Tomşa s-a refugiat în Polonia din calea pretendentului la tron.

Regele polonez Sigismund, la cererea sultanului otoman, îl prinde pe Ştefan Tomşa şi îl decapitează, pe motiv că a prăduit Polonia cu un an înainte. Hatmanul devenit voievod a murit în luna mai 1564 şi a fost înmormântat în catedrala ortodoxă din Liov.

„Ştefan Tomşa a fost un domnitor atipic al Moldovei. Pe lângă faptul că provenea dintre boieri, acesta şi-a trădat voievodul, căruia i-a jurat credinţă şi l-a omorât mişeleşte. Acest gest l-a costat mult pe Tomşa Vodă, care a avut aceeaşi soartă ca a lui Despot Vodă, sfârşind decapitat”, a concluzionat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă:

Cine a fost primul domn român care şi-a dat viaţa pentru ţară. Voievodul Litovoi a luptat până la moarte împotriva ungurilor

Bolile ucigaşe ale domnitorilor. Radu Vodă s-a chinuit 7 ani într-un cărucior, blestemat de un preot, Matia Corvin a murit otrăvit, iar Lăpuşneanu a orbit

Cât de crud era, de fapt, Ioan Vodă cel Cumplit. Obsedat să tortureze preoţi şi boieri, a fost blestemat cu o moarte cruntă, strivit în bucăţi de patru cămile

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite