Intervenție chirurgicală în premieră în România. Prima crioablație de tumoră pulmonară a fost făcută, surprinzător, la Suceava FOTO

0
Publicat:

Pacientul a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare și s-a luat decizia de a se efectua intervenția minim invazivă, aceasta dovedindu-se a fi un succes.

echipă medici intervenție în premieră, FOTO: SJU Suceava
echipă medici intervenție în premieră, FOTO: SJU Suceava

La Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost efectuată o procedura de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată pentru prima dată în România.

Intervenția în premieră a fost făcută la un pacient în vârstă de 61 de ani, cu istoric oncologic (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat) și care a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că acest caz era unul depășit chirurgical așa că o comisie multidisciplinară din cadrul spitalului a considerat că cea mai bună opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferată crioablația.

Medicul Dan Teodorovici a explicat că aceasta este o metodă inovativă de tratament a tumorilor maligne (atât primare, cât și secundare) care distruge celulele tumorale prin „înghețare".

Procedura este una minim invazivă, fiind necesare două incizii de 4 mm prin care au fost introduce sondele de crioablație sub ghidajul computerului tomograf.

Purtătorul de cuvânt al unității sanitare sucevene a precizat că intervenția a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații.

Pacientul trebuie să continue ședințele de chimioterapie și va fi monitorizat imagistic.

Echipa multidisciplinară care a efcetuat intervenția în premiră a fost alcatuita din: dr. Catalin Lulciuc –radiologie intervențională și medicul rezident Gabriel Mircea (radiologie interventională), dr. Dana Semen – oncologie medicală, dr. Anca Pascariu – medic specialist ATI.

Dan Teodorovici a declarat că, în cadrul compartimentului de Radiologie Intervențională de la Spitalul Județean Suceava, sunt efectuate mai multe proceduri, atât din sfera oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablatii tumorale) cât și proceduri realizate pe cale endovasculară (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite