Gestul rar al unui profesor: a donat gospodăria părintească unei primării. Ce instituţie ar putea funcţiona acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodăria familiei Vitcu de la Ibăneşti FOTO: arhiva personală a profesorului
Gospodăria familiei Vitcu de la Ibăneşti FOTO: arhiva personală a profesorului

Profesorul fălticenean Mihai Vitcu, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Suceava, a făcut un gest rar. A donat gospodăria părintească Primăriei Ibăneşti, din judeţul Botoşani, cu o condiţie. Ar vrea ca locuinţa să găzduiască o instituţie de cultură..

Profesorul Mihai Vitcu, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Suceava, a donat gospodăria părintească Primăriei Ibăneşti din judeţul Botoşani. Profesorul s-a născut şi a copilărit în comuna Ibăneşti şi de zeci de ani locuieşte în Fălticeni.

„Primăria Comunei Ibăneşti a aprobat în şedinta extraordinară din data de 23 noiembrie 2021, oferta de donaţie a domnului profesor Mihai Vitcu. Este vorba despre o casă, o anexă şi terenul în suprafaţă de 3.540 metri pătraţi, cât şi bunuri imobile. Domnul profesor a dorit să doneze în semn de respect pentru localitatea natală şi pentru memoria părinţilor acestuia”, a transmis Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti. El a arătat că părinţii profesorului erau oameni gospodari, simpli şi cu o spiritualitate profundă care au făcut eforturi deosebite ca să-şi ţină cei trei băieţi la şcoală. 

„Din puţinul câştigat prin agricultură, familia Vitcu şi-a susţinut copiii în tot ceea ce înseamnă studiu, ajungând astfel coloanele de bază ale ibăneştiului, cu care ne mândrim negreşit. Alături de fraţii săi, oameni de mare valoare ai ţării, Mihai Vitcu a hotărât să doneze pământul natal domeniului public al comunei Ibăneşti. Proiectul de Hotărâre privind acceptarea donaţiei a fost votat. 

Mulţumim, încă o dată, domnului profesor Vitcu Mihai cât şi întregii familii pentru acest gest generos. Prin această donaţie evidenţiaţi cât de mult preţuiţi satul natal, Ibăneşti! ”, a arătat alesul local. 

gospodaria familiei Vitcu de la Ibăneşti

Profesorul Vitcu a declarat că îşi doreşte ca în viitor gospodăria părintească să găzduiască o instituţie de cultură, ori o bibliotecă ori un muzeu. El a mai spus că nu a făcut o evaluare a bunurilor donate.

Contactat telefonic, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că sunt foarte rare situaţiile în care personalităţi sau oameni simpli îşi donează proprietăţile către stat. El a amintit că timp de 8 ani a lucrat în Prefectură Suceava, la compartimentul de control al legalităţii, unde verifica hotărârile aprobate de cele 114 Consilii Locale din judeţul Suceava.

Spune că poate să numere pe degetele de la o mână hotărârile de acceptare a donaţiilor aprobate la nivel de judeţ în perioada respectivă.

Pe de altă parte, în ultimii 17 ani, niciun sucevean nu şi-a transferat locuinţa prin donaţie în proprietatea Primăriei Suceava. Informaţia a fost confirmată de primarul Ion Lungu. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Accident cumplit de muncă în Neamţ. Unui bărbat i-au fost retezate picioarele de angrenajul unei combine

Rug de flăcări pe Pietricica, deasupra oraşului Piatra Neamţ. Poliţia a deschis un dosar penal

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite